Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV prezidents apvainojas un neuzņems NBA komandu Baltajā namā

© Scanpix.ee

ASV prezidents Donalds Tramps savā „Twitter” profilā paziņojis, ka basketbolista Stefena Karija vilcināšanās pieņemt tradicionālu uzaicinājumu uz Balto namu dēļ šis uzaicinājums NBA čempionvienībai tiek atsaukts.

Donalda Trampa ievēlēšana ASV prezidenta amatā pēdējā gada laikā polarizējusi ASV sabiedrību. Trampa kategoriskie izteikumi, kuri nereti vērsti pret minoritātēm un imigrantiem, nav palikuši nepamanīti arī NBA pasaulē. Jau pēc uzvaras NBA finālā „Warriors” spēlētājs Andrē Igudala pieļāva iespēju, ka komanda boikotēs tradicionālo uzaicinājumu uz Balto namu. Taču vasarā sekoja neo-nacisma skandāls Šarlotsvilā, kurā Tramps izvēlējās nenosodīt kukluksklana pārstāvjus un nacisma simbolikas valkātājus.

Vakardienas mediju dienā „Warriors” līderis Stefens Karijs preses konferencē atzina, ka lēmumu par došanos uz Balto namu, ko NBA čempionvienības tradicionāli darījušas, pieveiks visa komanda kopumā, ņemot vērā visu viedokli. Karijs pats gan izteicās, ka nevēlas piedalīties šādā vizītē, jo tā runātu pret viņa principiem. Līdzīgu viedokli bija piedāvājuši arī treneris Stīvs Kers un cita superzvaigzne Kevins Durents, taču arī diplomātiski norādot, ka galīgo lēmumu komanda pieņems kopā. Kers arī pieļāva iespēju, ka šī vizīte tomēr tiks akceptēta cieņas pret prezidenta titulu dēļ, taču NBA apskatnieki šo iespēju uzskatīja par minimālu.

Ko darīt, ja uzaicinājums netiek pieņemts? Protams, atsaukt uzaicinājumu! Un tieši to ASV prezidents šajā pēcpusdienā paveicis, paziņojot par to savā „Twitter” profilā: „Vizīte Baltajā namā ir liels pagodinājums čempionu komandai. Stefens Karijs vilcinās par to, tad nu uzaicinājums tiek atcelts!”

Prezidentam Trampam pieticis laika arī, lai saviļņotu NFL ūdeņus, komentējot ieilgušo diskusiju par ASV himnas necienīšanu un protestēšanu tās laikā. NFL spēlētājam Kolina Kapernika klusajam protestam pret rasu nevienlīdzību ASV, himnas laikā paliekot sēdus, laika gaitā pievienojušies vairāki viņa kolēģi, un Tramps savā vakardienas runā plaša pūļa priekšā Arizonā ieteica klubu īpašniekiem šos spēlētājus atlaist. „Vai gan jums nepatiktu, ja NFL klubu īpašnieki gadījumos, kad kāds neizrāda cieņu mūsu karogam, to kuces bērnu vienkārši neatlaistu?”

NFL vadība, protams, nebija sajūsmināta par šo ierosinājumu un šodien savā paziņojumā norādīja, ka Tramps ar šādiem izteikumiem izrāda necieņu pret NFL un amerikāņu futbolu, kā arī neaptver klubu un spēlētāju ietekmi uz sabiedrību.