Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Grieķijas tiesa atļauj piespiedu ceļā deportēt sīriešus

© Scanpix

Grieķijas augstākā administratīvā tiesa piektdien apstiprināja divu sīriešu patvēruma meklētāju piespiedu deportāciju, radot precedentu simtiem līdzīgu gadījumu, pavēstījis informācijas avots tieslietu sistēmā.

Grieķijas Valsts padomes lēmums, domājams, ietekmēs vairāk nekā 750 sīriešu, aģentūrai AFP atklāja par šo lietu informēts avots.

Abi sīrieši - 22 un 29 gadus veci vīrieši - bija apstrīdējuši patvēruma komitejas lēmumu noraidīt abu patvēruma meklētāju lūgumu nesūtīt viņus atpakaļ uz Turciju, no kuras teritorijas viņi pērn ieradās Grieķijā.

Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas (FIDH) prezidents Dimitris Hristopuls paziņojis, ka šāds lēmums "pārkāpj bēgļu tiesības".

Abus sīriešus aizstāvošās cilvēktiesību organizācijas lēmumu var apstrīdēs Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Scanpix

Sīriešu deportācijas paredz Eiropas Savienības (ES) un Turcijas pērn panākta vienošanās par migrācijas plūsmas mazināšanu. Tajā sīriešu sūtīšana uz Turciju paredzēta, jo tā atzīta par viņiem drošu valsti.

Tomēr daudzas cilvēktiesību aizstāvju grupas to apstrīd, jo nesot daudz garantiju, ka sīriešu bēgļi Turcijā var atrast pajumti un darbu, toties ir liecības par pārkāpumiem.

Jūlijā kādu sīriešu grūtnieci viņas mājā Turcijā vairāki uzbrucēji tikai pāris dienas pirms bērna dzemdēšanas izvaroja un piekāva līdz nāvei, bet viņas desmit mēnešus vecais dēls tika nožņaugts.

Turcijā īpaši apdraudēti ir arī homoseksuāli bēgļi. Pērn Turcijā tika atrasts sakropļots lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienai piederošs bēglis, kuram bija nocirsta galva. Organizācija "Transgender Europe" paziņojusi, ka Turcijā ir augstākie transpersonu slepkavību rādītāji Eiropā.