Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV Kongress aicina Trampu nosodīt naida grupas

© AP/ SCANPIX

ASV Kongress pieņēmis rezolūciju, aicinot prezidentu Donaldu Trampu nosodīt naida grupas.

Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, paziņojis demokrātu kongresmenis Gerijs Konolijs no Virdžīnijas štata.

Augšpalāta Senāts rezolūciju atbalstīja jau pirmdien.

"Šovakar Pārstāvju palāta runāja vienā balsī, nepārprotami nosodot apkaunojošo un naidpilno vardarbību, ko Šarlotsvilā sarīkoja kukluksklanieši, baltie nacionālisti, balto pārākuma atbalstītāji un neonacisti," paziņoja Konolijs.

Ar republikāņu un demokrātu atbalstu pieņemtā rezolūcija tālāk tiks nodota Trampam parakstīšanai.

Rezolūcijā Tramps aicināts nosodīt naida grupas un, kā norādīts rezolūcijā, pieaugošo antisemītismu, ksenofobiju un balto pārākumu atbalstošo ekstrēmistu izplatību.

Rezolūcijā ģenerālprokurors Džefs Sešonss aicināts izmeklēt balto nacionālistu, neonacistu, kukluksklaniešu un līdzīgu grupu pastrādāto vardarbību un iebiedēšanu.

Tramps saskārās ar plašu kritiku par saviem komentāriem, reaģējot uz Šarlotsvilā 12.augustā piedzīvoto vardarbību. Tramps bija nosodījis naidu un vardarbību "daudzās pusēs", kas izsauca kritiku par balto nacionālistu nenosodīšanu.

Šarlotsvilā baltie nacionālisti bija pulcējušies, lai protestētu pret pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņu kara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju. Tramps augustā bija iestājies par konfederātu statuju saglabāšanu.

Protestu laikā 20 gadus vecais Ohaio štata iedzīvotājs Džeimss Alekss Fīldss ar vieglo automašīnu iebrauca cilvēkos, kas protestēja pret rasistu aktivitātēm, nogalinot 32 gadus vecu sievieti un ievainojot vismaz 19 cilvēkus. Fīldss tika aizturēts un viņam izvirzītas vairākas apsūdzības, tostarp slepkavībā.

Kongresa rezolūcijā šis uzbrukums nosaukts par "pašmāju teroristu uzbrukumu".