Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps apver iespēju Venecuēlā ievest ASV armiju

© Reuters / Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka apsver iespēju izmantot Savienoto Valstu bruņotos spēkus, reaģējot uz politiskās krīzes saasināšanos Venecuēlā.

"Mums Venecuēlai ir daudzas alternatīvas, tostarp iespējama militāra alternatīva, ja tā būs nepieciešama," Tramps pavēstīja reportieriem savā golfa klubā Ņūdžersijā.

"Mums ir karavīri visā pasaulē vietās, kuras atrodas ļoti tālu. Venecuēla nav ļoti tālu, un cilvēki cieš un mirst," piebilda prezidents.

Trampa izteikumi seko divas dienas pēc tam, kad Vašingtona piemēroja sankcijas vēl astoņiem Venecuēlas politiķiem, kas saistīti ar jaunās prezidentam Nikolasam Maduro lojālās Konstitucionālās sapulces izveidi, tostarp bijušā prezidenta Ugo Čavesa brālim.

ASV jūlija beigās jau noteica sankcijas 13 Venecuēlas šābrīža un bijušajām augsta ranga amatpersonām par Konstitucionālās sapulces veidošanu.

Konstitucionālā sapulce, kuras leģitimitāti apšauba starptautiskā sabiedrība, sāka darbu 4.augustā. To veido 545 locekļi, tostarp Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro sieva un dēls. Sapulcei piešķirtas tiesības atlaist parlamentu, pieņemt likumus un izstrādāt jaunu konstitūciju.

Opozīcijas deputāti neatzīst Konstitucionālo sapulci un uzskata to par Maduro mēģinājumu nodibināt valstī diktatūru.

Otrdien Konstitucionālā sapulce pieņēma dekrētu, ar kuru pasludinājusi savu pārākumu pār visām valdības institūcijām.

Dekrēts arī aizliedz parlamentam - opozīcijas kontrolētajai Nacionālajai sapulcei - rīkoties pretēji Konstitucionālās sapulces lēmumiem.

Plaši protesti pret prezidentu un valdību Venecuēlā notiek kopš 1.aprīļa.

Protestētāji, kuri vaino Maduro smagajā ekonomiskajā krīzē, pieprasa prezidenta atkāpšanos un jaunu vēlēšanu noorganizēšanu. Protestos dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 120 cilvēki.

Maduro savukārt paziņojis, ka krīze ir ASV sazvērestība, un cer, ka Konstitucionālās sapulces izveidošana nomierinās protestētājus.