Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Matiss brīdina: Karš ar Ziemeļkoreju būtu katastrofāls

© AFP/ SCANPIX

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss ceturtdien brīdināja, ka karš ar Ziemeļkoreju būtu katastrofāls un vērsa uzmanību uz diplomātisko centienu rezultātiem.

Runājot pasākumā Kalifornijas štatā, Matiss norādīja, ka viņa uzdevums un atbildība ir sagatavot militāros scenārijus, "ja tie būs vajadzīgi". Viņš tomēr uzsvēra, ka Savienoto Valstu centieni šobrīd koncentrējas uz diplomātiju.

"Amerikas centienus virza diplomātija (...) tie gūst diplomātiskus rezultātus, un es pie tā šobrīd vēlētos palikt," paziņoja ministrs.

"Kara traģēdija ir pietiekami ir labi zināma, lai tam nebūtu nepieciešams cits raksturojums, kā vien tas, ka tas būtu katastrofāls," piebilda Matiss.

Matiss neskaidroja plašāk teikto par diplomātiskajiem rezultātiem.

Viņa komentāri sekoja drīz pēc ASV prezidenta Donalda Trampa Ziemeļkorejai izteiktajiem brīdinājumiem, ka tai vajadzētu būt "ļoti, ļoti nervozai" par sekām, ja tā pat iedomāsies uzbrukt ASV.

AFP/ SCANPIX

Tramps otrdien pret Ziemeļkoreju vērsās asākiem vārdiem nekā līdz šim, Phenjanai tās kodolprogrammas dēļ draudot ar "uguni un niknumu".

Savukārt Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pēc dažām stundām paziņoja - Ziemeļkoreja nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas Savienoto Valstu bruņoto spēku bāzes.

ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Rezolūcijā noteikts pilnīgs aizliegums no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzi un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī zivis un citus jūras produktus, Īstenojot šo embargo, Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumi, kas pašlaik ir trīs miljardi ASV dolāru gadā, samazināsies par vienu miljardu dolāru gadā.

Ziemeļkoreja pirmdien nosodīja jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.