Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krievija radījusi fiktīvus Facebook profilus, lai izspiegotu Makrona kampaņu

© SCANPIX

Krievijas izlūkdienesta aģenti šogad centušies izspiegot Francijas prezidenta Emanuela Makrona vēlēšanu kampaņu, sociālajā tīklā "Facebook" radot fiktīvus profilus, apliecināja ASV kongresmenis un vēl divi cilvēki, kas tikuši informēti par šiem procesiem.

Radīti aptuveni 20 fiktīvi "Facebook" profili, lai izspiegotu Makrona kampaņas amatpersonas un citus viņam tuvus cilvēkus, sacīja avoti.

"Facebook" aprīlī paziņoja, ka ir īstenojis pasākumus pret fiktīviem profiliem, kas izplata melīgu informāciju par Francijas vēlēšanām. Tomēr par centieniem iefiltrēties Makrona amatpersonu sociālajos tīklos līdz šim nebija ziņots.

"Facebook" ziņu aģentūrai "Reuters" apstiprināja, ka tā Francijā pamanījusi profilus, kas izmantoti izspiegošanai, un tos deaktivizējusi.

Attēlam ilustratīva nozīme / Publicitātes foto

Uzņēmuma pārstāvji informējuši ASV Kongresa komitejas locekļus un darbiniekus par saviem atklājumiem.

"Facebook" profilu skaits, kas Francijā deaktivizēti, jo tie izmantoti propagandas un surogāttekstu izplatīšanai, no kuriem daļa bijusi saistīta ar vēlēšanām, pieaudzis līdz 70 000, kas, salīdzinot ar aprīli, kad šis skaitlis bijis 30 000, ir liels lēciens, pastāstīja cilvēki, kas piedalījušies šajā sarunā.