Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV aizliegs ceļojumus uz Ziemeļkoreju

© SCANPIX

ASV tuvākajās nedēļās aizliegs saviem pilsoņiem ceļot uz Ziemeļkoreju, piektdien paziņojušas ceļojumu aģentūras mēnesi pēc tam, kad pēc ieslodzījuma Ziemeļkorejā nomira amerikāņu students Oto Vormbīrs.

Ķīnā bāzētās aģentūras "Young Pioneer Tours", kas Vormbīru bija nogādājusi Ziemeļkorejā, un "Koryo Tours" paziņoja, ka aizliegums stāsies spēkā 27.jūlijā, kas ir arī Korejas kara beigu gadadiena. Aizliegumam būs noteikts 30 dienu pārejas periods.

"Mēs tikko saņēmām informāciju, ka ASV valdība vairs neļaus ASV pilsoņiem ceļot uz Korejas Tautas Demokrātisko Republiku," savā tīmekļa vietnē pavēstīja "Young Pioneer Tours".

"Pēc 30 dienu pārejas perioda ikviena uz Ziemeļkoreju ceļojoša ASV pilsoņa pasi viņa valdība atzīs par spēkā neesošu," norādīja aģentūra.

Kompānija neatklāja, kas to informēja par aizliegumu. Tā jau iepriekš apliecināja, ka vairs nevedīs amerikāņus uz Ziemeļkoreju.

SCANPIX

"Koryo Tours" ģenerālmenedžeris Saimons Kokerels tikmēr pavēstīja aģentūrai AFP, ka viņa vadīto kompāniju informēja Zviedrijas vēstniecība Phenjanā. Tā kā ASV nav diplomātisko attiecību ar Ziemeļkoreju, Vašingtonas intereses tur parasti pārstāv Zviedrijas vēstniecība.

Oficiāls paziņojums "būtībā izbeigs amerikāņu tūrismu" uz Ziemeļkoreju, atzina Kokerels.

"Joprojām nav zināms, kas būs rakstīts tekstā, bet pazīmes liecina, ka tas būs tiešs aizliegums" amerikāņu ceļojumiem uz komunistiskā režīma pārvaldīto valsti.

Kokerels arī atklāja, ka viņa kompānija gadā Ziemeļkorejā nogādā 300 līdz 400 amerikāņus.

Šobrīd nav zināms, vai aizliegums tiks noteikts ar ASV prezidenta Donalda Trampa izdota izpildrīkojuma palīdzību.

Gaidāms, ka ASV Kongresa Pārstāvju palātas Ārlietu apakškomiteja 27.jūlijā nāks klajā ar likumprojektu, kas paredz liegt amerikāņiem ceļot uz Ziemeļkoreju. Projekta tekstā norādīts, ka Ziemeļkorejā kopā tikuši apcietināti 17 ASV pilsoņi, un trīs no viņiem joprojām atrodas ieslodzījumā

Likumprojektam būs jāgūst arī Senāta atbalsts, un to būs jāparaksta prezidentam, kurš asi kritizēja Ziemeļkoreju par Vormbīra nāvi.

ASV Valsts departaments jau ir aicinājis amerikāņus nedoties uz Ziemeļkoreju.

Jau ziņots, ka ASV 19.jūnijā nomira no Ziemeļkorejas repatriētais amerikāņu students Oto Vormbīrs, kurš atradās komā kopš ieslodzījuma spaidu darba nometnē.

22 gadus vecais Vormbīrs, kurš bija izcietis 18 mēnešus no 15 gadu ilgā ieslodzījuma Ziemeļkorejas spaidu darba nometnē, uz ASV tika repatriēts neilgi pirms nāves.

Virdžīnijas Universitātes students Vormbīrs 2016.gada janvāra sākumā tika apcietināts, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

Vormbīrs 2016.gada februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis "lielāko kļūdu savā mūžā". Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to "kā trofeju".

2016.gada martā tiesa viņam piesprieda 15 gadus spaidu darbos par propagandas plakāta noņemšanu, kas tika atzīta par "naidīgu rīcību" pret Ziemeļkoreju.

Vormbīrs komā atradās vairāk nekā gadu, arī atbrīvošanas brīdī. Pēc viņa repatriācijas ārsti paziņoja, ka Vormbīram ir smagi smadzeņu bojājumi, tomēr nav zināms, kas tos izraisījis.