Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Britu mediji ceļ trauksmi par gaidāmo politisko situāciju valstī

© SCANPIX

Britu prese, reaģējot uz ceturtdienas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu sākotnējiem rezultātiem, kas liecina, ka konservatīvie zaudējuši absolūto vairākumu, prognozē politiskās neskaidrības periodu.

Premjerministre "Terēza Meja cerēja vakar pārveidot Lielbritānijas politisko karti. Tā vietā sākotnējās pazīmes liecina, ka viņa piedzīvojusi pazemojumu un viņas partija palikusi bez darboties spējīga vairākuma. Viņa lika likmi un zaudēja. Sekos politisks juceklis. Lai valsti izvadītu cauri "Breksitam", nepieciešama stingra vadība," raksta "The Times".

"Lielbritānija vakar vakarā devusies pretī vēl vienam neizšķirtam parlamenta pēc [opozīcijā esošo leiboristu līdera] Džeremija Korbina šokējošajiem panākumiem, kas var viņu ienest Dauningstrītā. Iznākums ierauj Lielbritāniju politiskā haosā un var pat atdot Daunigstrītas atslēgas Korbina kungam," savukārt atzīst "The Daily Mail".

"Terēzas Mejas likme uz vispārējo pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, konservatīvajiem aptaujās esot nospiedošā pārsvarā, šķiet, bijusi neveiksmīga, jo nobalsojušo aptauja pēc plkst.22 prognozē Lielbritānijai neizšķirtu parlamentu. Šokējošie rezultāti pēc prognozēm, kas solīja torijiem līdz pat 100 vietām lielu vairākumu, skaidrojami ar Džeremija Korbina spējām iedvesmot atbalstītājus, kas visā valstī pulcējas gandrīz uz 100 mītiņiem," savukārt vēsta kreisi orientētais "The Guardian".

scanpix

"Terēza Meja, šķiet, paspēlējusi savu likmi. Lielbritānijai nāksies uzzināt šīs neveiksmes cenu. Ja vakardienas vakara nobalsojušo aptauja ir patiesa, mūs gaida katastrofāls neskaidrības un nedrošības periods," brīdina tabloīds "The Sun".

"Terēza Meja vakar vakarā nonāca uz vissensacionālākās politiskās katastrofas sliekšņa vairāku paaudžu laikā, vēlēšanās nobalsojušo aptaujām liecinot, ka viņa paspēlējusi konservatīvo vairākumu. Rezultāti, ja tie apstiprināsies, kad visas balsis būs saskaitītas, kļūs par katastrofālu likmi, ko izdarījusi vāja un nestabila premjerministre, kura pēc šīs milzīgās pārrēķināšanās, iespējams, ilgi vairs nepaliks Dauningstrītā," norāda "Daily Mirror".

"Terēzas Mejas vēlēšanu likme vakar vakarā, iespējams, ir trāpījusi viņai rikošetā, jo nobalsojušo aptaujas liecina, ka konservatīvo vairākums ir iznīcināts, atstājot Lielbritāniju ar neizšķirtu parlamentu. Rezultāti, ja tie izrādīsies patiesi, liek apšaubīt gan Mejas premjerministres krēslu, gan "Breksitu"," savukārt raksta "The Daily Telegraph".