Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps: FIB izmeklēšana šķeļ ASV

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien apgalvoja, ka pastiprinātā izmeklēšana par iespējamu Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās "šķeļ" valsti.

"Es respektēju šo rīcību, bet visa šī lieta ir bijusi raganu medības," sacīja Tramps, kad viņam tika jautāts par bijušā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Roberta Millera iecelšanu par īpašu prokuroru šīs izmeklēšanas vadīšanai.

"Es domāju, ka tā šķeļ valsti," Tramps sacīja kopīgā preses konferencē ar Kolumbijas prezidentu Huanu Manuelu Santosu.

"Noteikti nav nekādas slepenas norunas starp mani un manu kampaņu, .. un starp krieviem - nulle," teica Tramps.

ASV izlūkdienestiem ir aizdomas, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vadījis kampaņu, lai kaitētu demokrātu prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei un palīdzētu republikāņu kandidātam Trampam uzvarēt vēlēšanās.

Demokrāti ASV Kongresā bija aicinājuši iecelt īpašu prokuroru šajā izmeklēšanā pēc tam, kad Tramps pagājušonedēļ atcēla no amata FIB direktoru Džeimsu Komiju.

Telekanāls CNN un laikraksts "New York Times" apgalvoja, ka Tramps esot lūdzis Komiju slēgt izmeklēšanu par sava bijušā padomnieka nacionālās drošības jautājumos Maikla Flinna sakariem ar Krieviju.

Atbildot uz tiešu jautājumu, vai viņš lūdzis Komiju slēgt izmeklēšanu par šiem Flinna sakariem, Tramps atcirta: "Nē. Nākamais jautājums."

Tramps pēc tam par "pilnīgi smieklīgu" nosauca uzskatu, ka viņš pats pēdējos mēnešos varētu būt izdarījis kādu likumpārkāpumu, kas viņam draudētu ar kriminālvajāšanu vai pat impīčmentu. Šādu uzskatu pauduši Trampa kritiķi, kuri viņu tur aizdomās par FIB izmeklēšanas traucēšanu.

Scanpix

"Mēs nepacietīgi gaidām, kad visa šī situācija būs mums aiz muguras," teica Tramps, solot tā vietā koncentrēt savas administrācijas resursus uz darbavietu radīšanu, armijas nostiprināšanu un veselības aprūpes reformēšanu.

Jau ziņots, ka FIB izmeklēšanā, kas tagad nodota Millera rokās, galvenie figuranti ir Flinns un Trampa bijušais vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts. To telekanālam NBC pavēstīja četras likumsargāšanas iestāžu amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Amatpersonas atklāja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ar Flinnu un Manafortu saistītās izmeklēšanas ietvaros izsniegtas vairākas zvērināto tiesas pavēstes par izsaukumu uz tiesu, kā arī pieprasīta dokumentācija.

FIB ar Finanšu ministrijas, ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un citu aģentūru palīdzību izskata pierādījumus par iespējamiem kontaktiem, naudas pārvedumiem un biznesa attiecībām starp dažādiem Trampa palīgiem un Krievijas amatpersonām, norādīja avoti.

Izmeklēšana notiek ne tikai par Flinna un Manaforta lomu, bet arī par to, kā Krievijas izlūkdienesti īstenoja viltus ziņu kampaņu un noplūdināja hakeru iegūtos e-pastus, kas, pēc izlūkošanas amatpersonu domām, tika darīts, lai kaitētu demokrātu prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei un palīdzētu republikānim Trampam.

Amatpersonas NBC norādīja, ka par Flinna un Manaforta rīcību notiek oficiāla kriminālizmeklēšana, lai arī abu advokāti norāda, ka viņu klienti nav darījuši neko sliktu.

Šajos FIB centienos ietilpst gan kriminālizmeklēšana, gan arī pretizlūkošana. Viens informācijas avots, kas Flinna lietā redzējis pavēsti par izsaukumu uz tiesu, norādīja uz netipisku gadījumu, jo tajā nav konkrēti minēts neviens likums, kas varētu būt pārkāpts.