Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Makrona partijas kandidātu saraksts izrādījies "kļūdains"

© SCANPIX

Nepacietīgi gaidītais jaunievēlētā Francijas prezidenta Emanuela Makrona dibinātās partijas kandidātu saraksts parlamenta vēlēšanām, kas tika publiskots ceturtdien, izrādījies, maigi izsakoties, neprecīzs, jo tajā atrodami gan tādu cilvēku vārdi, kas nemaz negrasās kandidēt, vai arī tādu, kas to saskaņā ar likumu nedrīkst.

Makrona dibinātā partija "La Republique en Marche" (Uz priekš, Republika!") ceturtdien nosauca 428 savus kandidātus, no kuriem puse ir jaunpienācēji uz politiskās skatuves.

Taču jau tūlīt pēc saraksta publiskošanas, daži no cilvēkiem, kas iekļauti sarakstā, paziņojuši, ka nemaz negrasās kandidēt vai arī kandidēs no citām partijām.

Piemēram, Tulonas Regbija savienības prezidents Murads Budželals noliedzis, ka viņam būtu jebkāds sakars ar šo rakstu. "Es ne uz ko nekandidēju," viņš apliecināja laikrakstam "Le Monde".

Līdzīga situācija ir ar mediķu humanitārās organizācijas "INGO Alima" ģenerālsekretāru Ogistēnu Ožjē, kurš tviterī paziņojis, ka viņš nav "La Republique en Marche" kandidāts.

Starp citiem "nekandidātiem" ir parlamenta deputāts Fransuā Puponi, kurš pārstāv sociālistus. Viņš "Le Monde" sacījis, ka "nekad nav lūdzis" Makrona kustībai sevi iekļaut savā sarakstā un ka vēlēšanās joprojām startēs no Sociālistiskās partijas.

SCANPIX

Ar līdzīgu paziņojumu nācis klajā arī Radikālās kreiso partijas deputāts Stefans Senandrē.

Savukārt deputāts Tjerī Robērs, kurš pārstāv centristu partiju "Demokrātiskā kustība" ("MoDem"), nemaz nevar kandidēt, jo likums liedz vēlēšanās startēt krimināli sodītām personām.

Robērs 2016.gadā tika notiesāts par savu politisko oponentu nomelnošanu.

"République en Marche" paziņojusi, ka viņa vārda iekļaušana sarakstā esot bijusi "kļūda".

Taču "MoDem" līderis Fransuā Beirū, kura partija piekritusi veidot aliansi ar Makrona kustību, pēc kandidātu saraksta publiskošanas paziņojis, ka ar "MoDem" tas neesot nemaz saskaņots.

Beirū presei pavēstījis, ka sasaucis partijas vadības sēdi, lai spriestu par radušos situāciju.

"Šopēcpusdien publicētais kandidātu saraksts ir "En Marche" saraksts, un šim sarakstam "MoDem" nekādā veidā nav devusi piekrišanu," sarunā ar aģentūru AFP uzsvēra sašutušais Beirū.