Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Pētnieks: Rodas šaubas, vai Tramps spējīgs īstenot arī citas savas ieceres

© scanpix

Situācija ar atbalsta trūkumu ASV prezidenta Donalda Trampa veselības aprūpes plānam liek šaubīties, vai Tramps būs spējīgs panākt citus savus priekšlikumus iekšpolitikā un ārpolitikā, pauž Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Šim plānam bija jāaizstāj iepriekšējā prezidenta demokrāta Baraka Obamas laikā pieņemtā veselības apdrošināšanas sistēma, kas pazīstama ar nosaukumu "Obamacare". Tomēr ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens piektdien atsauca Trampa atbalstīto veselības aprūpes plānu, jo kļuva skaidrs, ka pietrūks balsu tā pieņemšanai.

Hiršs norāda, ka Tramps pagaidām nespēja ieviest dzīvē jau divus no savas kampaņas stūrakmeņiem - "Obamacare" atcelšanu un imigrantu ieceļošanas apturēšanu, bet pagaidām ir grūti spriest, kādas sekas būs "šim kārtējam fiasko".

"Optimisti teiktu, ka šī būs vēl viena mācība Trampam, ka ASV demokrātija nestrādā tā, kā viņš to iedomājas," sacīja Hiršs, piebilstot, ka tomēr nelolo ilūzijas, ka šis politiķis ir spējīgs mācīties no savām kļūdām.

"Daudz svarīgāks ir jautājums, vai republikāņi vienā brīdī nesapratīs, ka Trampa vadības stils tikai kaitē Republikāņu partijai un viņu iespējām tikt pārvēlētiem. Ja Tramps ar savām pavēlēm un radikālo vadības stilu atsvešinās no sevis Republikāņu partijas eliti, tad viņam var draudēt pat impīčments," akcentēja eksperts.

Viņš skaidro, ka republikāņi gadiem ir kritizējuši Demokrātu partijas ieviesto veselības aprūpes sistēmas reformu jeb tā saukto "Obamacare".

"Tomēr, kad republikāņu rokās nonāk gan abas Kongresa palātas, gan prezidenta krēsls, izrādās, ka republikāņiem nemaz nav savas alternatīvas. Kad pēc mēneša beidzot parādās konkrēta sasteigta alternatīva - "Trumpcare", tajā ir vairākas problēmas. Galvenokārt tā naudas taupīšanas nolūkos piedāvā atstāt bez veselības apdrošināšanas desmitiem miljonus amerikāņu," klāstīja eksperts.

Hiršs piebilda, ka šāds risinājums nav pieņemams daudziem republikāņu kongresmeņiem, kuru vēlētāji zaudētu bezmaksas veselības aprūpi un līdz ar to zaudētu ticību saviem priekšstāvjiem.

Kā ziņots, Tramps piektdien paziņoja, ka ir "vīlies" un "nedaudz pārsteigts" par to, ka nav izdevies pieņemt šo veselības aprūpes plānu. Šī neveiksme arī radījusi šaubas par Trampa plaši izreklamētajām spējām darījumu slēgšanā.

Tramps savā paziņojumā Ovālajā kabinetā sacīja, ka viņa pirmais ievērojamais priekšlikums likumdošanā bijis "ļoti, ļoti labs" teksts, kas izgāzies nepietiekama balsu skaita dēļ, jo pietrūka demokrātu atbalsta.