Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Junkers: Eiropa nedrīkst piekāpties ASV prasībām palielināt aizsardzības izdevumus

© SCANPIX

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien paziņojis, ka Eiropa nedrīkst piekāpties ASV prasībām palielināt aizsardzības izdevumus.

Kā zināms, tad ASV prezidents Donalds Tramps jau iepriekš izteicis šaubas par ASV lomu NATO, ka alianses dalībvalstis nepalielinās aizsardzības izdevumus līdz 2% no IKP. ASV aizsardzības izdevumi veido apmēram 70% no visiem NATO militārajiem tēriņiem.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss jau trešdien brīdināja NATO dalībvalstis, ka gadījumā, ja tās nepalielinās savus izdevumus aliansē, tad ASV mazinās savu atbalstu NATO.

Tikmēr Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis:"Tā ir bijusi ASV ziņa jau daudzus, daudzus gadus. Es esmu kategoriski pret mūsu piespiešanu to darīt," vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Junkers arī uzsvēra, ka, piemēram, Vācijai vairs nebūtu budžeta pārpalikuma, ja tā aizsardzībai tērētu 2% no IKP, nevis 1.22%, ko tā tērē šobrīd.

"Man nepatīk, ka mūsu amerikāņu draugi sašaurina drošības jēdzienu līdz bruņotajiem spēkiem," norāda Junkers. Viņš arī uzsver, ka būtu saprātīgi skatīties uz "mūsdienu stabilitātes politiku", ko veidotu vairāki elementi.