Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krievija palielina sodus par nesankcionētiem protestiem

© Scanpix

Krievija otrdien palielināja sodus par nesankcionētiem politiskiem protestiem, ieviešot piecu gadu cietumsodu atkārtotu pārkāpumu gadījumā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja kriminālkodeksa grozījumus, kas nesankcionētus mītiņus un protestus pielīdzina masu nekārtību izraisīšanai.

"Piketu, pulcēšanās, gājienu un demonstrāciju organizēšanas un vadīšanas noteikto procedūru atkārtota pārkāpšana" tagad tiek uzskatīta par kriminālpārkāpumu, teikts Kremļa interneta vietnē.

Krievijas amatpersonas bieži liedz opozīcijai un cilvēktiesību aizsardzības organizācijām rīkot publiskas akcijas. Ja demonstrācijas tomēr tiek rīkotas, tās bieži izklīdina policija.

"[Labojumi] tikuši pieņemti, lai par atkārtotiem sabiedriskās kārtības vai masu demonstrāciju pārkāpumiem var piemērot kriminālatbildību," norāda Kremlis.

Tos, kuri sešu mēnešu laikā organizē vai aktīvi piedalās vairāk nekā divos nesankcionētos protestos un mītiņos, nu var sodīt pat ar piecus gadus ilgu cietumsodu vai ar miljonu rubļu (apmēram 21 000 eiro) lielu sodanaudu.

Likumā arī dubultots administratīvās aizturēšanas laiks no 15 līdz 30 dienām par sabiedriskā transporta kustības traucēšanu un deklarēto protesta dalībnieku skaitu pārsniegšanu.

Pēc savas ievēlēšanas uz trešo prezidentūras termiņu 2012.gadā, ko pavadīja plašas protesta demonstrācijas, Putins ir parakstījis vairākus likumus, kas ierobežo pilsoņu tiesības uz protestiem.

Aprīlī tika pieņemts likums, kas nosaka, ka par plašu sabiedriskās kārtības traucēšanu minimālais cietumsods ir četri gadi. Šobrīd pēc šī likuma ir apsūdzēti vairāki aktīvisti.

Krievija pastiprinājusi arī ierobežojumus tām nevalstiskām organizācijām, kas saņem starptautisku finansējumu, un tām jāreģistrējas kā "ārvalstu aģentiem".

Piecas ievērojamas cilvēktiesību un dabas aizstāvju organizācijas pagājušā nedēļā tika iekļautas "ārvalstu aģentu" sarakstā, kas tās pakļauj stingrākiem finanšu auditiem un liek uz pašu izgatavotiem materiāliem norādīt, ka tos izveidojuši "ārvalstu aģenti".