Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Pazemotais Kristovskis un nepareizie ventspilnieki

© F64

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, partijas Vienotība un Latvijas Reģionu apvienības kopīgais saraksts ar Ģirtu Valdi Kristovski listes priekšgalā Ventspils domē ir ieguvis četras vietas no 13. Tas, saprotams, dod iespēju tikai strādāt opozīcijā, jo pārējās deviņas vietas ieguvis saraksts Latvijai un Ventspilij, pret kuru Kristovska spēkam nebija nekādu izredžu.

Tomēr kaut kādā mērā triju partiju apvienība ir uzvara, jo viena no reālām konkurentēm uz vismaz vienu mandātu domē - sociāldemokrātiskā partija Saskaņa - domē nav iekļuvusi. Kristovskim būtu jādejo un jāsit plaukstas, jo vēlēšanu rezultāts nav nemaz slikts, taču viņš visvisādi gražojas un viņam daudz kas nepatīk. Ne pārāk viņam patīk ventspilnieki, kuriem, kā viņš izsakās, «demokrātiska kārtība nav saistoša». Proti, Kristovskis sevi uzskata par demokrātiskās kārtības iemiesojumu, taču nesaprātīgie ventspilnieki viņu nav sagaidījuši ar orķestri un nav iecēluši sev par mēru. Bet tā jau daždien gadās, un Kristovskis nav ne pirmais, ne, droši vien, pēdējais politiķis Latvijā, kuram šķiet, ka tauta viņu nesaprot, un pasprūk frāzes, no kurām var secināt, ka viņš sevi uzskata par pareizo, bet tauta iegadījusies nepareizā. Labprāt ievēlētu sev pareizāku tautu, taču nelaime, ka kārtība ir otrāda - tauta ievēl sev deputātus.

Priekšvēlēšanu tvanā daudzi politiķi televīzijas diskusijās sarunāja daudz ko dīvainu, tomēr Kristovskis runāja vēl mulsinošāk par citiem. LTV raidījumā 1:1 pie Gundara Rēdera starp Kristovski un Aivaru Lembergu izcēlās strīds par veciem laikiem. Ventspils pašvaldībā šobaltdien atminas, ka Ģirts Kristovskis bija Saeimas deputāts no Latvijas ceļa un aizsardzības ministrs, ar kura balsi ventspilnieki nekad nevarēja rēķināties, pat ja viņa partija bija «par». Kā ministrs vai deputāts viņš allaž bija centies bloķēt un neatbalstīt dažādus projektus Ventspils attīstībai. Taču diskusijā ar Lembergu viņš piepeši sāka apgalvot, ka tieši viņš ir tas, kurš panācis sporta centra uzbūvēšanu. Lembergs iebilda, ka Kristovskis tas gluži nebija, bet cits ministrs - Atis Slakteris, kurš bija aizsardzības ministrs Tautas partijas valdīšanas laikā. Diskusija noslēdzās paaugstinātos toņos, un Kristovskis kliedza, ka Lembergs melojot, acīs skatīdamies.

Apvaicājos Atim Slakterim, bijušajam aizsardzības ministram, kā tad tur īsti bija. Viņš atzinās, ka raidījumu tiešraidē nebija skatījies, taču, kad uzzinājis no citiem cilvēkiem, ka pieminēts tādā interesantā televīzijas diskusijā, apskatījies to atkārtojumā. Slakteris ļoti nobrīnījies. «Vai nu Ģirts kaut ko ir sajaucis, vai tur ir kas cits, bet ar to projektu viņam nebija sakara. Tas tiešām bija projekts, kas tapa manā laikā. Tolaik attiecības starp Latvijai un Ventspilij un Tautas partiju nebija nekādas labās - Lembergs ar Tautas partijas līderi bija uz nažiem, tomēr sapratām, ka ir lietas, kur jāpārvar šīs pretrunas un jāatrod kompromiss un risinājums, lai valstij un pilsētai nepieciešami attīstības projekti nebremzētos un objekti tiktu celti. Ne bez grūtībām, bet pragmatiska sadarbība notika un sporta nams tika uzcelts,» atceras Slakteris. Nu, ko te vēl komentēt?

Vēl Kristovskis ir sacījis, ka opozīciju Ventspils domē gaidot pazemojoši darba apstākļi. Pilnīgi izskatās, ka Kristovskis aicina Lembergu: «Nu, pazemo mani taču!» Bet nav jau pat nemaz jaunais domes sasaukums sācis strādāt. Uzreiz jau tādi pārmetumi! Kā tad šī pazemošana izpaudīsies - opozicionāri tiks pērti, likti kaktā, plēsti aiz ausīm?

Un vēl Kristovskis ir centies visādi izlocīties, kad žurnālisti viņam vaicā, vai viņš paliks Ventspilī visus četrus gadus. LTV raidījumā Panorāma 6. jūnijā viņš tiek tirpināts šā un tā, bet nekādi neatklāj, ko tad īsti plāno darīt. Visbeidzot viņš Dāvim Valdniekam atbild, bet nu pavisam mīklaini: «Nu, nē, nu, redziet, varbūt vajadzēs īsāku laiku, jo es domāju, ka arī galu galā tiesību aizsardzības iestādes Lemberga pārkāpumus un, un, tā teikt, attiecīgi vērtēs, turpinās vērtēt un galu galā tas tiesas process beigsies. Nu, nevajag domāt, ka tas vilksies vēl vienus desmit gadus, varbūt pietiks ar pāris gadiem.»

Ko viņš ar to gribēja sacīt? Vai tas nenozīmē, ka tiesa Borisa Geimana vadībā Kristovska sponsoriem jau ir apsolījusi, ka Kristovskim visus četrus gadus opozīcijā nebūs jāsēž? Tas tāds kā vēl viens papildu pierādījums, ka tā sauktā Lemberga lieta ir politisks pasūtījums - Kristovskis ir iekļuvis Ventspils domē un tagad tur sēž opozīcijā, gaidīdams uz prokuroriem un tiesu.