Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Izrādās Latvijā ir vieni no īsākajiem rēķinu apmaksas termiņiem Eiropā

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Latvijā ir vieni no īsākajiem rēķinu apmaksas termiņiem Eiropā, liecina kredītu menedžmenta pakalpojumu sniegšanas uzņēmuma "Intrum" apkopotie dati "European Payment Report 2018" pētījumā.

Pētījumā secināts, ka Latvijā korporatīvo darījumu vidējais apmaksas termiņš ir 20 dienas, kamēr Eiropā vidējais korporatīvo darījumu apmaksas termiņš pārsniedz 30 dienas.

Kamēr vidējais termiņš, kādā uzņēmumi veic norēķinus Latvijā, ir 18 dienas, citviet Eiropā rēķinu apmaksas termiņi joprojām mēdz pārsniegt Eiropas Savienības (ES) direktīvā noteikto 30 dienu skaitu

"Pāris gadus Latvijas uzņēmumi ierindojas starp tiem, kuri piemēro vienus no īsākajiem rēķinu apmaksas termiņiem Eiropā. Lai gan pēdējā gada laikā 55% uzņēmumu ir nācies akceptēt garākus apmaksas termiņus, tikai 1% no aptaujātajiem uzņēmumiem Latvijā uzskata, ka debitoru risks pieaugs turpmākajos 12 mēnešos. Savukārt citviet Eiropā līdzīgi domā 12% uzņēmumu," norādīja "Intrum" vadītāja Baltijas valstīs Ilva Valeika.

Kamēr vidējais termiņš, kādā uzņēmumi veic norēķinus Latvijā, ir 18 dienas, citviet Eiropā rēķinu apmaksas termiņi joprojām mēdz pārsniegt Eiropas Savienības (ES) direktīvā noteikto 30 dienu skaitu. Korporatīvo darījumu vidējais apmaksas termiņš Eiropā ir 34 dienas, kas ir par trim dienām mazāk nekā pagājušajā gadā. Neraugoties uz to, ka direktīva attiecas uz visiem uzņēmumiem, valsts iestādes maksājumus joprojām veic vidēji 40 dienu laikā. Kā vienu no galvenajiem kavēto maksājumu iemesliem uzņēmumi min debitoru finansiālās grūtības - 69% uzņēmumi Igaunijā, 68% Latvijā un 72% Lietuvā.

Valeika norādīja, ka kopumā Latvijā un Eiropā samazinās uzņēmumu kredītzaudējumu apmērs, kas liecina par stabilu ekonomikas attīstību.

"European Payment Report" ziņojums ir balstīts uz pētījumu, kas vienlaicīgi veikts 29 Eiropas valstīs laika posmā no 2018.gada 24.janvāra līdz 23.martam. Pētījumā "Intrum" apkopojis iegūtos datus no 9607 uzņēmumiem Eiropā, lai gūtu priekšstatu par uzņēmumu aktuālo situāciju attiecībā uz maksājumu procesiem un uzņēmumu finansiālo stāvokli. Pētījumā aptaujātas personas, kas uzņēmumos ieņem finanšu direktora, kredītdaļas vadītāja, biznesa kontroliera pozīciju vai atrodas līdzīgos amatos.

"Intrum" ir nozares vadošais kredītu menedžmenta pakalpojumu sniegšanas uzņēmums, kas pārstāvēts 24 Eiropas tirgos. "Intrum" galvenais birojs atrodas Stokholmā. Uzņēmuma akcijas ir kotētas "Nasdaq" Stokholmas biržā.