Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Latvija neatbalsta EK ierosinājumu samazināt finansējumu lauksaimniecības un kohēzijas politikai

© Scanpix

Latvija neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu Eiropas Savienības budžetā 2021.-2027.gadam samazināt finansējumu Kopējai lauksaimniecības politikai (KLP) un kohēzijas politikai,  informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM atzīmē, ka EK piedāvā palielināt ES budžeta kopējo apjomu, lai kompensētu "Brexit" radīto iztrūkumu un spētu finansēt gan pamata politikas - kohēzijas politiku un KLP, gan arī jaunās politikas saistībā ar drošību, aizsardzību, migrāciju un ārējām robežām.

ĀM skatījumā, EK piedāvājums uzskatāms par pamatu turpmākām sarunām, tomēr vienlaikus tas radot šaubas, vai piedāvātais ES budžeta kopapjoms būs pietiekams, lai finansētu visas - gan pamata, gan jaunās politikas.

Latvijas ieskatā dzīves līmeņa izlīdzināšanai ES jābūt izvirzītai par galveno daudzgadu budžeta prioritāti. "Diemžēl EK piedāvātais finansējuma samazinājums Kohēzijas politikā un KLP ir pretrunā ar šo mērķi," atzīmēja ministrijā.

Pēc ĀM paustā, Latvija iestāsies par adekvātu Kohēzijas politikas finansējumu arī nākamajā ES daudzgadu budžetā, strādājot pie tā, lai Kohēzijas līdzekļu sadales kritēriji uzsvērtu reģionus, kas vēl atpaliek no ES vidējā iekšzemes kopprodukta. Piemēram, pērn Latvijai bija 64% no ES vidējā IKP, uzsvēra ministrijā.

Tāpat ĀM norādīja, ka Latvija iestāsies par taisnīgu KLP finansējumu, kas paredz tiešmaksājumu izlīdzināšanu, jo pērn Latvijai tie bija 57% no ES vidējā līmeņa.

Vienlaikus ĀM atzīmēja, ka Latvija novērtē EK piedāvājumu palielināt ES finansējumu pētniecībai un inovācijām, "Erasmus+" programmai, kā arī Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentam (CEF), kas ietver atbalstu "Rail Baltica" projektam.

Detalizētāku viedokli par 2021.-2027. gada ES budžeta piedāvājumu ĀM plāno sniegt pēc priekšlikumu publicēšanas par ES politiku finansējuma kritērijiem šā gada maija beigās un jūnija sākumā.

Kā ziņots, lai ietaupītu līdzekļus, Eiropas Komisija (EK) šodien ierosinājusi par aptuveni 5% samazināt kopējai lauksaimniecības politikai (KLP) un kohēzijas politikai atvēlēto finansējumu, norādīts EK trešdien publicētajos priekšlikumos Eiropas Savienības (ES) budžetam pēc 2020.gada.