Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Rinkēvičs par Latvijas vēršanos ES Tiesā: Savas taisnības aizstāvēšana nav ārkārtēja prakse

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēršanās ES Tiesā jeb savas taisnības aizstāvēšana nav ārkārtēja prakse, komentējot gaidāmo Latvijas vēršanos tiesā ar prasību pret Eiropas Komisiju (EK) sniega krabju kuģa lietā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Politiķis skaidroja, ka, ņemot vērā tiesvedības un to, ka katra valdības locekļa izteikums var kļūt arī par jautājumu, kas tiek skatīts jebkurā tiesā, viņš tālāk nekomentēs jautājumu, turklāt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) savā preses konferencē pēc valdības sēdes jau esot pietiekami skaidri paudis Latvijas valdības nostāju attiecīgajā jautājumā.

"Tiesvedība starp Latviju un EK nav Ārlietu ministrijas (ĀM), bet Tieslietu ministrijas (TM) kompetence, un tā nav ārkārtēja prakse, ka dalībvalsts savu taisnību aizstāv ES Tiesā. Vērsties ES Tiesā ir normāla prakse un viens no mehānismiem jebkurā jautājumā, kurā dalībvalsts nepiekrīt EK vai uzskata, ka tā kaut ko nav darījusi," teica Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Latvija lietā par Norvēģijā arestēto Latvijas zvejas kuģi "Senator" vērsīsies tiesā ar prasību pret EK.

Kučinskis informēja žurnālistus, ka valdība uzklausījusi TM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā minēti tālākie soļi situācijas risināšanai. Ministri vienojušies iesniegt prasību pret EK un prasība tiks izstrādāta līdz maija vidum.

Premjers skaidroja, ka prasība pret EK tiks iesniegta saistībā ar to, ka EK nerīkojās, lai aizsargātu Latvijas zvejnieku intereses. "Atļauju, zvejot mūsu zvejniekiem, izsniedz EK, tāpēc arī tai bija jāveic pasākumi, lai palīdzētu risināt šo jautājumu," uzsvēra Ministru prezidents.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Norvēģijas varas iestādes pērn janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senators", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzīst, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920.gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc ES regulas prasībām.

Pēc incidenta ĀM iesniedza notu Norvēģijas vēstniecībai ar lūgumu atbrīvot kuģi, kā arī netraucēt zveju, kas notiek atbilstoši starptautiskai vienošanās. Tikmēr Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens akcentēja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar.

Norvēģijā arestētais sniega krabju zvejas kuģis "Senators" joprojām atrodas šajā valstī un jautājums par zvejas tiesībām attiecīgajā zvejas rajonā joprojām nav atrisināts. Kuģa dīkstāve SIA "North Star LTD" radījusi lielas finansiālas problēmas, tāpēc tas bijis spiests pārdot daļu flotes.