Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Muižnieks pamet Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra amatu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nils Muižnieks šodien beidz pildīt Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra amata pienākumus, un viņa vietā amatā šodien stāsies bijusī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāve vārda brīvības jautājumos Duņa Mijatoviča.

Muižnieks iepriekš norādījis, ka arī turpmāk cer strādāt starptautisko cilvēktiesību jomā. Taujāts, vai viņš varētu nonākt kādās ANO struktūrās, Muižnieks uzsvēra, ka vēl tikai "taustās un skatās", kā turpināt karjeru. Komisārs jokojot piebilda, ka līdz pat gada beigām cer "neko neatrast", lai pēc sešu gadu darba Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra amatā "atvilktu elpu" Latvijā.

Muižniekam neesot ambīciju iekļauties Latvijas politikā, jo viņš vēloties izmantot savu unikālo pieredzi cilvēktiesību jomā. Protams, nekad nesaki nekad, bet, no otras puses, esmu tur [Latvijas politikā] jau bijis un to visu redzējis, aģentūrai LETA piebilda Muižnieks, kurš savulaik bija Aināra Šlesera vadītās Latvijas Pirmās partijas pārstāvis valdībā, kur bija īpašo uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās.

Mijatoviču 24.janvārī izraudzījās Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA).

Par Bosnijas un Hercegovinas mediju tiesību eksperti Mijatoviču nobalsoja 107 deputāti. EPPA ziņotājs Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu izpildes jautājumos francūzis Pjērs Īvs le Borns saņēma 103 balsis. Balsošanas pirmajā kārtā nevienam no kandidātiem neizdevās izcīnīt uzvarai nepieciešamo balsu vairākumu, bet nākamajā dienā uzvarēja kandidāte, kas saņēma lielāko balsu skaitu.

Muižnieks Mijatoviču vērtēja kā jau pašlaik labu kolēģi, par kuru viņš ir pārliecināts, ka viņa sekmīgi strādās arī jaunajā amatā.