Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES panāk lielāku skaidrību "Breksit" jautājumā

© EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien vienojusies par vadlīniju kopumu sarunām par pārejas periodu pēc Lielbritānijas izstāšanās no blokam, vienlaikus atlikušo 27 dalībvalstu ministri atkārtoti skubinājuši Lielbritāniju sniegt lielāku skaidrību par nākotni.

27 dalībvalstu ministri atbalstījuši mandātu sarunvedējiem panākt Lielbritānijas piekrišanu pārejas periodam, kas ilgtu no brīža, kad Lielbritānija izstāsies no bloka 2019.gada martā, līdz 2020.gada beigām.

Šajā pārejas periodā, ko sarunvedēji izmantos, lai panāktu vienošanos par nākotnes tirdzniecības attiecībām starp Lielbritāniju un bloku, uz Lielbritāniju pilnā mērā attieksies ES noteikumi, pat ja valstij vairs nebūs teikšanas ES lēmumu pieņemšanas procesos.

ES cenšas panākt, lai ES pilsoņiem būtu garantēta brīva pārvietošanās Lielbritānijā līdz pārejas perioda beigām, nevis līdz brīdim, kad Lielbritānija pametīs bloku, par ko tika panākta vienošanās ES un britu sarunvedēju starpā decembrī.

Vēl pirms sanāksmē tika panākta vienošanās par jaunajām vadlīnijām, vairāki ES ministri skubināja Lielbritāniju viest lielāku skaidrību par to, kāda tipa nākotnes attiecības tā vēlas ar bloku.

"Jo ātrāk briti paudīs skaidru nostāju par nākotni, jo labāk visiem," sacīja Itālijas valsts sekretārs Sandro Goci.

Nevarētu teikt, ka Itālija ir "elastīga, bet tā ir atvērta" iespējai, ka pārejas periods būs jāpagarina, ja būs nepieciešams vairāk laika tirdzniecības vienošanās panākšanai, sacīja ministrs.