Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eksperts: Ždanoka cenšas reanimēt Latvijas Krievu savienību

© F64 Photo Agency

Līdzšinējās Eiropas Parlamenta deputātes, Latvijas Krievu savienības (LKS) līderes Tatjanas Ždanokas lēmums atstāt darbu Eiropas Parlamentā (EP), iesaistoties LKS vēlēšanu kampaņā, ir precīzi aprēķināts gājiens, kas ļaus reanimēt partiju, kurai pēdējās vēlēšanās neizdodas iekļūt Saeimā, šādu viedokli pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

Rozenvalds uzsvēra, ka Ždanoka ir labi zināma personība Latvijas krievvalodīgo vēlētāju vidū, un viņa mēģinās izmantot iespējas, ko "piespēlē pie varas esošie politiskie spēki, piemēram, izglītības reformu".

"Tas ir ļoti precīzi aprēķināts gājiens, kurā viņa īpaši neko zaudēt nevar, bet var iegūt, izmantojot tās iespējas, kādas viņai piespēlē pie varas esošie politiskie spēki, piemēram, skolu reformu, kas tiek īstenota diezgan nemākulīgi. Nav īsti argumentācijas, kas būtu vērsta uz krievvalodīgo sabiedrības daļu, līdz ar to tā ir iespēja Ždanokai izmantot situāciju, ka viena daļa krievvalodīgo vēlētāju varētu nebūt apmierināta ar izmaiņām," skaidroja Rozenvalds.

Viņaprāt, Ždanokas iesaistīšanās LKS vēlēšanu kampaņā ir iespēja viņai pašai, kā arī LKS profilēties, neskatoties uz to, ka, iespējams, Ždanoka nemaz nevarēs piedalīties gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. "Tā ir iespēja pievērst sev uzmanību," teica eksperts, uzsverot, ka tas ir svarīgi kā LKS, tā arī Ždanokai, ņemot vērā atbalstītāju skaita kritumu pēdējās EP vēlēšanās. Turklāt pastāv iespēja, ka pēc Saeimas vēlēšanām Ždanoka atkal kandidē uz EP.

F64 Photo Agency

"Viņas izvēle ir bezzaudējuma variants, kas ļauj iedvesmot nedaudz radikālāk noskaņoto krievvalodīgo vēlētāju daļu, kuru neapmierina "Saskaņas" samiernieciskāka politika, kas saistīta ar "Saskaņas" acīmredzamiem reveransiem latviešu publikai, lai pietuvotos valdībai," pauda Rozenvalds.

Lai gan nav izslēgts, ka Satversmes tiesas lēmums par iespēju Ždanokai kandidēt Saeimas vēlēšanās varētu būt negatīvs, "ar aktīvāku iesaisti viņa varētu reanimēt LKS", uzskata dekāns.

Rozenvalds skaidroja, ka no partijas "Saskaņa" viedokļa Ždanokas aktivitāte nav viennozīmīgi vērtējama. "LKS varētu paņemt kādu daļu vēlētāju, bet no otras puses var būt arī tā, ka kāda lielāka latviešu vēlētāju daļa varētu nobalsos par "Saskaņu", partijai skaidri norādot, ka viņi nav radikāļi," vērtēja Rozenvalds.

Jau ziņots, ka Ždanoka jau vērsusies EP ar iesniegumu par mandāta nolikšanu un drīzumā plāno atgriezties Latvijā. Viņa iecerējusi vadīt LKS priekšvēlēšanu kampaņu, bet viņas dalība vēlēšanās būšot atkarīga no Satversmes tiesas lēmuma.

Saeimas vēlēšanu likums pašlaik liedz vēlēšanās piedalīties personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās. Ždanoka Satversmes tiesā ir apstrīdējusi noteiktos vēlēšanu tiesību ierobežojumus padomju komunistu aktīvistiem.

Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Paredzēts, ka Ždanokas vietu EP ieņems Miroslavs Mitrofanovs, kurš EP vēlēšanās 2014.gadā palicis pirmais "aiz svītras". Mitrofanovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka plāno uzņemties EP deputāta pienākumus. Formalitātes un lietu nodošana varētu aizņemt aptuveni mēnesi, piebilda politiķis.