Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Bulgārija brīdina: Konflikts ar Poliju var novest pie bezmiega naktīm

© REUTERS/ SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts premjerministrs Boiko Borisovs ceturtdien aicinājis bloku izvairīties no krīzes ar Poliju tās tiesu sistēmas reformas dēļ, vienlaikus brīdinot, ka šajā sakarā gaidāmas bezmiega naktis.

Polija, kas ir ES dalībvalsts kopš 2004.gada, ir nonākusi bezprecedenta konfliktā ar ES līderiem, kuri ir paziņojuši, ka Polijas realizētās tiesu sistēmas reformas ir pretējas ES pamatvērtībām.

Reaģējot uz šīm reformām, ES decembrī sāka bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju, iedarbinot ES līguma septīto pantu, un tā rezultātā Varšava teorētiski var zaudēt savas balsstiesības ES ministru padomē.

"Polija ir liela valsts. Mums jādara viss nepieciešamais, lai uzlabotu attiecības," preses konferencē Sofijā pavēstīja Borisovs, oficiāli atklājot Bulgārijas sešu mēnešu prezidentūru ES.

Viņš arī brīdināja Varšavu, ka tai "jādara viss nepieciešamais, lai mums nebūtu pienākums piedalīties balsojumā" par balsstiesību atņemšanu Polijai.

"Ja pie tā nonāks, mums būs bezmiega naktis, lai izlemtu, kā balsot. Es ceru, ka mēs pie tā nenonāksim," piebilda Borisovs.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), mēģinot novērst ES sankcijas un uzlabot attiecības ar to, ir veikusi izmaiņas valdības sastāvā, iekļaujot tajā amatpersonas, kas ir atvērtas dialogam un nav izpelnījušās ES kritiku. Varšava arī mēģina iegūt sabiedrotos šajā konfliktā.