Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Vējonis: ES jādara vairāk, lai tās bruņotie spēki būtu vienā līmenī ar ASV

© Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir jādara vairāk, lai nodrošinātu, ka tās bruņotie spēki tehnoloģiski un konceptuāli būtu vienā līmenī ar ASV bruņotajiem spēkiem, uzrunājot Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) forumu ASV galvaspilsētā Vašingtonā, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, viņš savā runā uzsvēra, ka jaunos izaicinājumus pasaulē iespējams pārvarēt tikai pastāvot ciešai Transatlantiskajai sadarbībai. Runājot par transatlantiskās sadarbības saglabāšanu pārmaiņu laikā, Valsts prezidents atzina, ka nereti rodas iespaids, ka ASV un Eiropa attālinās viena no otras. Tomēr pārmaiņu laika izaicinājumi abās Atlantijas okeāna pusēs ir līdzīgi, tādēļ ir svarīgi tos savlaicīgi noteikt un mēģināt tikt ar tiem galā, pirms tie kļūst par drošības vai aizsardzības problēmu.

"Tas īpaši attiecas uz masu migrāciju un terorismu. Tāpat nav šaubu, ka globālā sasilšana arī turpmākajās desmitgadēs ietekmēs drošību. Mums ir jāsagatavojas šiem jaunajiem izaicinājumiem un jābūt gataviem vajadzības gadījumā atbalstīt vienam otru," teica Vējonis.

Viņš norādīja, ka panākumi būs iespējami tad, ja NATO un ES būs vienoti un papildinās viens otru - NATO pienākums ir militārā aizsardzība, savukārt ES veiksmīgāk stājas pretī hibrīdajiem draudiem.

Scanpix

"Latvija jūtas droša, jo tā ir spēcīgās NATO un ekonomiski attīstītās ES dalībvalsts. Panākumi, uzlabojot Eiropas aizsardzības koordināciju, jo īpaši tehnoloģiju un iepirkumu jomā, ir ļoti atzinīgi vērtējami, bet ES aizsardzība nekad neaizstās NATO. Tomēr tā noteikti novedīs pie ciešākas sadarbības starp NATO un ES," skaidroja Valsts prezidents, atzīstot, ka nozīmīgi šajā ziņā bija 2016.gadā NATO samitā Varšavā pieņemtie lēmumi.

Vējonis uzsvēra, ka šī sinerģija ir ļoti svarīga panākumiem transatlantiskās sadarbības ziņā. "Mūsu kopējā vēsture un mūsu kopīgās vērtības padara šo transatlantisko sadarbību dabisku un pašsaprotamu. Esmu pārliecināts, ka šīs vērtības palīdzēs mums ceļā uz kopīgu nākotni mūsu bērnu un mazbērnu labā, ar ko mēs visi varēsim lepoties," teica Valsts prezidents.