Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK priekšsēdētājs uzstāsies ar gadskārtējo runu par stāvokli ES

© Scanpix.ee

Šodien Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā uzstāsies ar gadskārtējo runu par stāvokli Eiropas Savienībā (ES), aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

ES deputāti šodien izvērtēs Junkera vadītās EK bilanci tās pilnvaru laika pirmajā pusē un diskutēs par iespējām veidot stipru ES, kas aizsargā savus pilsoņus un nodrošina ekonomisko izaugsmi. EK priekšsēdētājs šīs debates aizsāks ar savu gadskārtējo runu par stāvokli ES. Debašu sākums plānots plkst.10 pēc Latvijas laika.

Sagaidāms, ka Junkers, pamatojoties uz šogad EK publiskotajiem Eiropas nākotnes scenārijiem, izklāstīs savu viedokli par ES nākotni. Politisko grupu vadītāji iezīmēs līdz 2019.gada jūnijā paredzētajām EP vēlēšanām paveicamos darbus, bet Junkers sniegs savu skatījumu.

EP deputāti šodien debatēs arī par vieglāk pieejamiem pakalpojumiem cilvēkiem ar invaliditāti. Šādiem cilvēkiem turpmāk būs vieglāk izmantot bankomātus, biļešu automātus un reģistrācijas automātus, paredz jaunu ES noteikumu projekts. Balsojums par šo noteikumu projektu paredzēts ceturtdien.

Eiroparlamentārieši balsos arī par plānu mazināt klimata pārmaiņas, palielinot mežu spēju absorbēt ogļskābo gāzi. ES valstīm mežu izciršana jākompensē, stādot jaunus kokus vai uzlabojot esošo mežu, aramzemes un ganību pārvaldību, lai tā atlīdzinātu izcirsto mežu spēju absorbēt ogļskābo gāzi. EP deputāti uzskata, ka dalībvalstīm būtu jānodrošina lielāka CO2 uzņemšanas jauda, lai tā sasniegtu ES ilgtermiņa mērķus un pildītu Parīzes klimata vienošanos.

Tāpat šodien izskatāmā ziņojumā EP deputāti norāda, ka ES dalībvalstīm jārūpējas par konsekventu ieroču eksporta kontroli. Ja nepieciešams, būtu izveidojama ES līmeņa uzraudzība, skaidro deputāti. Šodien paredzēts balsojums par rezolūciju, kas aicina veikt uzlabojumus Kopējā nostājā militāro tehnoloģiju eksporta kontroles jautājumos. Deputāti rosina nodrošināt, ka, piešķirot eksporta atļauju, pienācīgi tiek ņemts vērā ar to saistītais korupcijas risks. Tāpat deputāti uzskata, ka būtu jāpiemēro sankcijas valstīm, kas neievēro Kopējo nostāju.

EP Informācijas birojā skaidro, ka 28 ES dalībvalstis ir pasaules otrais lielākais bruņojuma piegādātājs jeb 26% globālā eksporta, atpaliekot no ASV ar 33%, bet apsteidzot Krieviju ar 23%. Raķešu, militāro lidmašīnu un zemūdeņu starptautiskā tirdzniecība no 2012. līdz 2016. gadam sasniedza lielāko apmēru, kas kopš Aukstā kara laika reģistrēts piecu gadu periodā.

Eiroparlamentārieši arī balsos par rezolūciju, kas paredz, ka ES nolīgumos ar trešajām valstīm būtu iekļaujama pretkorupcijas klauzula un jāuzlabo trauksmes cēlēju aizsardzība, kas ļautu ierobežot cilvēktiesību pārkāpumus. Korupcija ir viena no visvairāk novārtā atstātajiem cilvēktiesību pārkāpumu cēloņiem.

Visbeidzot EP deputāti balsos par papildu 500 miljonu eiro piešķiršanu Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvai, kā arī debatēs par "Erasmus+" programmas līdzekļiem. EP deputāti iztaujās EK par tās nodomiem finansēt vairākus projektus, jo īpaši Eiropas Solidaritātes korpusu. EK iecerējusi vairāku projektu finansēšanai izmantot "Erasmus+" programmai paredzēto naudu.

Deputāti pauduši bažas, ka EK novirzīs izglītības programmai "Erasmus+" paredzētos līdzekļus jaunu politikas iniciatīvu finansēšanai, kaut gan jau tagad līdzekļu trūkuma dēļ nav iespējams finansēt daudz augstvērtīgu "Erasmus+" projektu. Ceturtdien par šo jautājumu paredzēta balsošana.

EP plenārsesija Strasbūrā norisinās no 11.septembra līdz 14.septembrim.