Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Meja: Pēc "Breksita" nevienu ES pilsoni nelūgs doties prom no Lielbritānijas

© Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņojusi, ka vēlas pielikt punktu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņu bažām par savu nākotni pēc "Breksita", un apliecināja, ka vēlas viņu palikšanu Apvienotajā Karalistē.

"Mēs vēlamies, lai jūs paliekat," Pārstāvju palātā paziņoja Meja, solot aizsargāt ES dalībvalstu pilsoņu tiesības.

Tomēr premjeres paziņojums izpelnījās kritiku no citu politiķu puses. Leiboristu līderis Džeremijs Korbins paziņoja, ka Mejas plāns esot krietni novēlots.

Arī Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē paziņojis, ka Lielbritānijai jāviešot lielāka skaidrība par ES pilsoņu tiesībām, nekā sniedz Mejas publiskotais plāns.

Barnjē tviterī uzsvēra, ka ES mērķis pilsoņtiesībās ir nodrošināt tādu pašu aizsardzību, kādu garantē ES tiesību normas.

"Lielāki centieni, skaidrība un garantijas nepieciešamas nekā pašreizējā Lielbritānijas nostājā," piebilda Barnjē.

Lielbritānijā dzīvo aptuveni 3,2 miljoni citu ES dalībvalstu pilsoņi, kuru nākotne ir neskaidra pēc Lielbritānijas lēmuma izstāties no ES. Jautājums par viņu tiesībām ir prioritāte "Breksita" sarunās, kas sākās pagājušajā nedēļā.

"Šodien es vēlos kliedēt šīs bažas. Es vēlos pilnībā nomierināt cilvēkus, ka šī plāna ietvaros nevienam ES pilsonim, kas pašreiz likumīgi atrodas Lielbritānijā, netiks lūgts doties prom brīdī, kad Lielbritānija pametīs ES," Pārstāvju palātā paziņoja Meja.

Meja pagājušajā nedēļā samitā Briselē apsolīja, ka Lielbritānijā dzīvojošie ES pilsoņi varēs tur palikt pēc "Breksita", bet noraidīja bloka aicinājumus nodot viņu tiesību pārraudzību Eiropas Tiesai.

Meja sacīja, ka jebkurš ES pilsonis, kas nodzīvojis piecus gadus Lielbritānijā, varēs iegūt pastāvīga iedzīvotāja statusu un tādu pašu piekļuvi veselības aprūpei, izglītībai, pabalstiem un pensijām, kādu bauda Lielbritānijas pilsoņi.

Tomēr premjeres plāns saskārās ar asu kritiku no ES līderu puses un kopumā tika novērtēts kā nepietiekams un nenoteikts.

Meja pirmdien publiskoja 17 lappušu garu dokumentu, kurā sniegts detalizētāks plāna izklāsts. Taču arī šis dokuments nav attaisnojis Briseles cerības.

Premjere pirmdien vēlreiz apliecināja, ka neakceptēs Eiropas Tiesas uzraudzību pār ES pilsoņu tiesībām, norādot, ka šos jautājumus izlems Lielbritānijas tiesas, un solīja, ka personas, kas notiesātas par nopietniem noziegumiem, tiks izraidītas.

"Šis ir godīgs un nopietns piedāvājums," sacīja Meja, piebilstot, kas tas sniegs "mierinājumu un noteiktību". Vienlaikus premjere norādīja, ka viņas piedāvātais plāns būs saistīts ar vienošanos, kas tiks noslēgta par ES dzīvojošo britu tiesībām.

Korbins savukārt paziņoja, ka Meja izmantojot ES pilsoņus, lai ietekmētu sarunu gaitu, un sacīja, ka viņas piedāvājums nav dāsns.

"Šai valstij vajadzīga jauna pieeja "Breksitam"," paziņoja leiboristu līderis.

"Breksita" sarunu Eiropas Parlamenta (EP) delegācijas vadītājs Gijs Ferhofstads atzinīgi novērtēja Mejas ierosinājumu vienkāršot procedūras uzturēšanās atļaujas iegūšanai, bet norādīja, ka premjeres plānā esot daudz ierobežojumu.