Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES aicina Turciju pēc referenduma panākt sabiedrības vienprātību

© scanpix

Eiropas Savienība (ES) svētdien aicināja Turciju pēc konstitūcijas grozījumu referenduma censties panākt sabiedrības vienprātību.

"Ņemot vērā līdzīgo referenduma rezultātu un konstitūcijas grozījumu tālejošās sekas, mēs (..) aicinām Turcijas varasiestādes tiekties pēc plašākās iespējamās nacionālās vienprātības," paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, ES paplašināšanās komisārs Johanness Hāns un ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

"Konstitūcijas grozījumi un īpaši to praktiskā īstenošana tiks novērtēta, ņemot vērā Turcijas kā Eiropas Savienības kandidātvalsts un Eiropas Padomes dalībvalsts saistības," uzsvērs ES paziņojumā.

"Mēs aicinām Turciju reaģēt uz Eiropas Padomes bažām un rekomendācijām, tostarp attiecībā uz ārkārtas stāvokli," piebilsts paziņojumā.

Turcijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) jau apstiprinājusi, ka atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem svētdien notikušajā referendumā uzvarējuši prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanas atbalstītāji.

Grozījumu pretinieki kritizējuši CVK, ka tā pēdējā brīdī mainījusi referenduma noteikumus, paverot ceļu krāpšanai. Kā svētdien paziņoja CVK, tā no daudziem vēlētājiem saņēmusi sūdzības, ka viņiem izsniegtas aploksnes bez zīmoga, taču par derīgiem tikšot atzīti arī šie biļeteni, ja vien tiek nav ienesti iecirknī no ārpuses.

Opozīcijā esošā Republikāniskās Tautas partijas (CHP), kā arī Turcijas kurdu Tautas demokrātiskā partija (HDP) jau paziņoja, ka pieprasīs balsu pārskaitīšanu.

Referendumā varēja piedalīties vairāk nekā 55,3 miljoni Turcijas balsstiesīgo iedzīvotāju.

Lai reformas, kas var mainīt valsts politisko sistēmu uz vairākām desmitgadēm, kā arī noteikt Ankaras turpmākās attiecības ar Rietumiem, stātos spēkā, tām nepieciešams 50% plus vienas balss atbalsts.

Erdoans Turcijas attiecības ar ES padarīja par nozīmīgu referenduma kampaņas jautājumu, kritizējot Briseli par kavēšanos sarunās par Turcijas iestāšanos blokā. Ankaras attiecība ar bloku pasliktinājušās arī tādēļ, ka Vācijā un Nīderlandē tika liegti Turcijas referenduma aģitācijas pasākumi.