Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Erdogans aicina ES izlemt par Turcijas izredzēm kļūt par tās dalībvalsti

© scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien aicināja Eiropas Savienību (ES) ātri pieņemt lēmumu par Turcijas izredzēm iestāties šajā valstu savienībā.

Erdogans sacīja, ka būtu "vieglāk", ja ES bloķētu Turcijas iestāšanās centienus, un izteicās, ka viņš pat varētu sarīkot referendumu par šo jautājumu.

Starp Turciju un ES ir izcēlies strīds pēc tam, kad ES dalībvalstis Vācija un Nīderlande bloķēja Turcijas ministru piedalīšanos mītiņos, kuros viņi plānoja aģitēt šajās valstīs dzīvojošos Turcijas pilsoņus balsot ar "jā" 16.aprīļa referendumā par prezidenta Erdogana pilnvaru palielināšanu.

"Ko? Ja 16.aprīlī [referenduma] iznākums būs "jā", viņi mūs neuzņems Eiropas Savienībā? Ak, ja vien viņi spētu pieņemt šo lēmumu! Viņi atvieglotu mūsu darbu," Erdogans sacīja mītiņā Turcijas dienvidu pilsētā Antaljā.

Neraugoties uz saspīlētajām attiecībām, neviens ES līderis nav atklāti pateicis, ka "jā" balsojums šajā referendumā nozīmētu beigas Turcijas iestāšanās centieniem.

Ja Turcijas vēlētāji referendumā nobalsos par konstitūcijas izmaiņām, kas palielina prezidenta pilnvaras, 16.aprīlis "būs lūzuma punkts" ES un Turcijas attiecībās, sacīja Erdogans. "Turcija nevienam nav peramais zēns," viņš piebilda.

Vēlāk sestdien Turcijas un Lielbritānijas forumā Erdoans izteicās, ka viņš pēc 16.aprīļa referenduma varētu sarīkot nobalsošanu par dalību ES. "Mēs varētu sarīkot referendumu un klausīt lēmumam, ko pieņemtu nācija," teica Erdogans.

16.aprīļa referendumā Turcijas pilsoņi lems, vai piekrist konstitūcijas grozījumiem, kas piešķirtu izpildvaru prezidentam un likvidētu premjerministra amatu. Valdība apgalvo, ka šie grozījumi nodrošinās politisku stabilitāti, bet kritiķi bažījas, ka tie novedīs līdz viena cilvēka varai.

Šaubas par Turcijas iestāšanos ES rada arī Erdogana plāni atjaunot nāvessodu, ja tam piekristu parlaments.

"Ko? Ja tiks ieviests nāvessods, [lai panāktu taisnu tiesu] par [puča mēģinājumā pērn] nogalinātajiem 249 cilvēkiem, Turcijai nav vietas Eiropā?" sestdien jautāja Erdogans.

Turcija 2004.gadā atcēla nāvessodu, mēģinot panākt uzņemšanu ES. Brisele ir likusi saprast, ka jebkādi mēģinājumi to atjaunot grautu Turcijas iestāšanās centienus, kas ilgst vairākus gadu desmitus.