Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Brauns: Lielbritānija nepagriezīs muguru Eiropai

© SCANPIX

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Londonas finanšu centra īpašais sūtnis Latvijā Džeremijs Brauns atzina, ka Lielbritānija pēc Brexit neuzgriezīs muguru Eiropai.

Dž. Brauns stāsta: ''Varētu šķist, ka Londonas finanšu centrs Latviju neskar, tomēr tā nav. Tas skar ne tikai Latviju bet arī pasauli kopumā, jo tur tiek lemts, kur tiek investēta nauda un tiek veikti lieli darījumi. Ikdienā cilvēks to par nenojauš, ka viņa dzīvi savā ziņā ir ietekmējis tieši Londonas finanšu centrs.''

Lielbritānijas "Brexit" referenduma tūlītējas sekas bija negatīvas eirozonai, jo mārciņas vērtība kritās. Dž. Brauns izsaka cerību, ka izstāšanās sarunas būs gludas un nesatricinās pasauli un līdz ar to arī neietekmēs britu mārciņas kursu. Viņš cer, ka nākotnē mārciņas vērtība palielināsies.

Londonas sūtnis atzīst, ka noteikti ir sagaidāmas neskaidrības saistībā ar "Brexit", jo būs jāveido attiecības ar 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un būs jākļūst par labu ārējo draugu. ''Ir jāņem vērā, ka ES ir svarīga piekļuve Londonas finanšu centram. Bet ir sagaidāms, ka sarunu laikā būs strīdi un nesaskaņas, bet tā pat arī būs jautājumi, kurus izdosies atrisināt gludi,'' stāsta Dž. Brauns.

Taujāts, kā "Brexit" varētu ietekmēt uzņēmējdarbību un kopējo tirgus ekonomiku Eiropā, Dž. Brauns pauž: ''Mēs novērtējam uzņēmējdarbību. Mēs turpināsim piesaistīt biznesa cilvēkus no Eiropas. Mēs nepagriezīsim muguru Eiropai. Es vēlētos lai starp ES un Lielbritāniju nebūtu muitas tarifu.''

Ir izskanējušas runas, ka lielie uzņēmumi pēc "Brexit" varētu pamest Lielbritāniju, tomēr Dž. Brauns noliedz, ka būtu vērojama masveida uzņēmumu aiziešana. Viņš atzīst, ka tā varētu darīt atsevišķi uzņēmumi, bet ne lielākā daļa.

''Rīga var iegūt no augstu ambīciju izvirzīšanas, bet nedomāju, ka lielie uzņēmumi nāks uz Latviju. Latvija ir pašpārliecināta un pievilcīga valsts, kurai ir vajadzīgi priekšnoteikumi, lai kļūtu veiksmīga,'' pauž Dž. Brauns.