Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES dalībvalstis aprīlī pulcēsies "Brexit" samitā

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, izņemot Lielbritāniju, 29.aprīlī pulcēsies uz samitu, lai vienotos par politiskajiem mērķiem "Breksita" sarunās, otrdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Londona pirmdien paziņoja, ka Lielbritānija 29.martā iedarbinās Lisabonas līguma 50.pantu un oficiāli sāks sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Ņemot vērā to, kas vakar tika paziņots Londonā, es vēlētos jūs informēt, ka sestdien, 29.aprīlī, sasaukšu Eiropadomi, lai pieņemtu vadlīnijas "Breksita" sarunām," preses konferencē Briselē paziņoja Tusks.

Tusks ir solījis nākt klajā ar vadlīnijām pārējo ES valstu līderiem 48 stundas pēc tam, kad oficiāli tiks iedarbināts Lisabonas līguma 50.pants.

"Es personiski vēlos, kaut Lielbritānija nebūtu izvēlējusies pamest ES, bet britu vēlētāju vairākums nolēma citādi. Tādēļ mums jādara viss iespējamais, lai padarītu šķiršanās procesu mazāk sāpīgu ES," sacīja Tusks.

"Mūsu galvenajai prioritātei sarunās jābūt pēc iespējas lielākas noteiktības un skaidrības sniegšana visiem pilsoņiem, uzņēmumiem un dalībvalstīm, ko negatīvi ietekmēs "Breksits"," uzsvēra Tusks.

Viņš piebilda, ka ES arī centīsies mazināt ietekmi uz bloka partneriem un draugiem visā pasaulē.

Reāli "Breksita" sarunas nesāksies vēl vismaz trīs nedēļas pēc ES samita, jo bloka līderiem būs jāapstiprina vēl detalizētākas vadlīnijas un jāpiešķir mandāts EK "Breksita" sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē, atklājušas ES amatpersonas.

Plānots, ka "Breksita" sarunas ilgs divus gadus līdz 2018.gada martam.

Barnjē izteicies, ka vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos jāizstrādā līdz 2018.gada oktobrim, lai ES dalībvalstis un Eiropas Parlaments paspētu to ratificēt.