Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Lieģis: ES liktenis ir Francijas rokās

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Eiropas Savienības (ES) liktenis ir Francijas rokās, tā par Francijā gaidāmo prezidenta vēlēšanu nozīmīgumu intervijā Latvijas Radio izteicās Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis.

Viņš atzina, ka pēdējā laika notikumi - gan "Brexit", gan Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu - ir pierādījuši populisma pievilcīgumu, tādēļ nav izslēgta "sliktākā scenārija" piepildīšanās, kad par Francijas prezidentu tiktu ievēlēta galēji labējās "Nacionālās frontes" līdere Marina Lepēna.

Vienlaikus Lieģis atgādināja, ka pieredzēto atentātu dēļ Francijas darbakārtībā joprojām ir valsts drošības jautājums, kas savukārt varētu nākt par labu citiem prezidenta amata kandidātiem.

Pēc vēstnieka domām, Lepēnas solītā Francijas izstāšanās no ES reāli apdraudētu savienības būtību, jo Francija kopā ar Vāciju veido ES kodolu. Lieģis atgādināja, ka šogad gaidāmas arī vēlēšanas Vācijā, līdz ar to šis gads Eiropai ir pilns neziņas.

Uz jautājumu, kādas ir Latvijas intereses gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās, Lieģis atbildēja, ka mūsu valstij neapšaubāmi interesē, lai ES paliktu vienota. "Esam par stipru Eiropu un gribam būt klāt Eiropas kodolam," izteicās vēstnieks, piebilstot, ka ļoti svarīga ir arī Francijas iesaiste Eiropas aizsardzības stiprināšanā.

Vaicāts, vai Francijā pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām ir jūtama Kremļa propagandas ietekme, Lieģis atbildēja apstiprinoši, taču vienlaikus viņš kā pozitīvu faktu minēja vietējo žurnālistu iniciatīvas, kas palīdz ikvienam pārbaudīt publiskajā telpā pieejamās informācijas patiesumu.

Kā ziņots, Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, un divi kandidāti, kas tajā iegūs visvairāk balsu, aci pret aci sastapsies balsošanas otrajā kārtā 7.maijā.

Kopumā startam cīņā par Elizejas pili reģistrēti 11 kandidāti. Lepēna uzvaras gadījumā solījusi atteikties no eiro un sarīkot referendumu par Francijas dalību ES.