Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Tajāni būs draugs visiem

PLĀNS IZDEVIES. Eiropas Tautas partiju grupas Latvijas deputāti kopā ar jauno parlamenta prezidentu Antonio Tajāni brīdi pirms rezultātu pasludināšanas. Koalīcija veiksmīgi sastiķēta © Publicitātes foto

Neatkarīgās aprēķini bijuši precīzi – pēdējā kārtā par Eiropas Parlamenta prezidentu ievēlēts Eiropas Tautas partiju grupas (EPP) virzītais Antonio Tajāni – skandalozā Itālijas ekspremjera Silvio Berluskoni ilggadējs domubiedrs. Taču labas attiecības viņš izkopis arī ar citiem ietekmīgiem politiķiem. Patiesībā – pilnīgi visiem politiķiem. Ne velti gan pirms, gan pēc ievēlēšanas tik daudzi vēlējās ar Tajāni bildēties, un savs zibsnītis atlēca arī Latvijas parlamentāriešiem no EPP grupas.

Pēdējā balsošanas kārtā sacentās vairs tikai divi kandidāti, un uzvarētājam bija nepieciešams tikai parasts vairākums. Tajāni saņēma 351 balsi, bet sociāldemokrātu grupas S&D virzītais Džanni Pitella - 282. Netiešu atbalstu jaunās koalīcijas kandidātam sniedza arī tie 80 deputāti, kuri atturējās - no mazajām politiskajām grupām vai S&D iekšējās opozīcijas.

Sociālisti vēl noderēs

Acīmredzot liberāļi ar sociālistiem ir par kaut ko vienojušies vai vismaz cenšas būvēt jaunus tiltus nojaukto vietā. EPP frakcijas līderis Manfrēds Vēbers vakar pirms viceprezidentu vēlēšanām atnāca uz preses telpu un žurnālistiem pastāstīja, ka aicinājis savas grupas kolēģus atbalstīt arī zaudētāju virzītu amata kandidātu. Tas tāpēc, ka jaundibinātajai koalīcijai parlamentā nav stabila vairākuma un svarīgos balsojumos būs nepieciešams sociālistu atbalsts.Visiem draugs centīsies būt arī jaunais parlamenta prezidents. Jau savā priekšvēlēšanu uzrunā feministēm viņš apsolīja dzimumu kvotas parlamentā. Sociālistiem - rūpes par darbavietām eiropiešiem. Viņš būšot prezidents katram deputātam un rūpēsies, lai spēcīgs kļūst viss parlaments. Arī ārzemju mediji par viņu izsakās atzinīgi - esot pieredzējis politiķis glītā uzvalkā, ar stingru rokasspiedienu un smaržīgu elpu. Laipns pret visiem.

Piedāvājums kooperēties

Latvijas amatpersonas jau steigušas apsveikt Tajāni ar ievēlēšanu amatā. Ārlietu ministrs, Eiropas Komisijas viceprezidents, un arī Ministru prezidents Māris Kučinskis. Tvitera vēstījumā viņš aicina kooperēties stipras un vienotas Eiropas Savienības būvēšanā. Kučinskis, jāatgādina, ir zaļzemnieku apvienības virzīts premjers (no Liepājas partijas). Taču lielākajā Eiropas Parlamenta frakcijā, no kuras nāk jaunais Parlamenta prezidents, zaļzemnieku apvienībai nav neviena deputāta.

Viņa vienīgā politiskā kolēģe Briselē - Iveta Grigule - pēc ievēlēšanas pieslējās eiroskeptiķiem, pēc tam kādu laiku bija neatkarīgā deputāte. Lielākā frakcija EPP ne bez Latvijas deputātu ziņas Griguli atteicās uzņemt. Visbeidzot viņa iestājās ALDE grupā, kas kopš aizvakardienas ir jaunās koalīcijas līdzdibinātāja. Tikai Latvijas premjers Griguli diez cik augstu nevērtē.

Kučinska bēda

Pēc deputātes skandalozā balsojuma pret deklarāciju Krievijas un islāma radikāļu propagandas nosodīšanai, premjers paziņoja, ka viņa nestrādā Latvijas valsts interesēs. Vēl pirms tam deputātes kritiķi ziņoja, ka viņa nestrādā vispār. Tomēr no partijas zaļzemnieki Griguli nav izmetuši, pati viņa prom iet netaisās. Teorētiski viņa varētu būt premjera saikne ar Briseles valdošo koalīciju, taču politiskā grupa nav tā, ko gribējis premjers.

«Jā, iespējams, es esmu premjera lielā bēda, jo viņš negrib būt aldē. Viņš grib tautas partijas jumtiņu, par ko runā jau kopš savas apstiprināšanas amatā. Ar Liepājas partiju, protams, neviens šeit nerunā. Ja mani izslēgtu no partijas, tad šī bēda būtu atrisinājusies pati no sevis,» secina Grigule, taču tā nav noticis. Tātad arī Tajāni prezidēšanas laikā Latvijas pārstāvjiem būs jāstrādā tālāk - tāpat kā līdz šim. Grigule Neatkarīgajai gan apgalvo, ka premjeram ar eiroparlamentāriešiem neesot vispār nekādas sadarbības, ne ar vienu deputātu. Viņa pamāca, ka par to premjeram vajadzētu padomāt nākamos divarpus gadus un arī nākamā sasaukuma laikā. Vai pati pretendēs uz nākamo sasaukumu - par to esot vēl pāragri spriest.