Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ANO aicina ES aktīvāk iesaistīties bēgļu jautājuma risināšanā

© SIPA/Scanpix

Dokumentā, kas šodien tika iesniegts Eiropas Savienībai (ES), ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) aicināja veikt plašu patvēruma sistēmas reformu Eiropā. UNHCR aicināja Eiropu sniegt vairāk stratēģisku un mērķētu atbalstu bēgļu izcelsmes, patvēruma un tranzīta valstīm, pārskatīt tās ārkārtas plānus reakcijai uz lielu bēgļu un migrantu ieceļošanu, kā arī ieviest efektīvāku un labāk pārvaldītu patvēruma sistēmu. UNHCR arī lūdza veikt lielāku ES dalībvalstu ieguldījumu bēgļu integrācijā, ieskaitot mājokļus, nodarbinātību un valodas apmācību, ziņo UNHCR.

"Pagājušajā gadā Eiropai neizdevās īstenot kolektīvu, labi pārvaldītu atbildi uz tiem izaicinājumiem, kurus radīja vairāk nekā miljona bēgļu un migrantu ieceļošana," teica ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. "Tas izraisīja haosa pilnas ainas pie robežām, kā rezultātā sabruka sabiedrības uzticība valdību spējai pārvaldīt situāciju, un panākumus guva tie, kuri vēlas padarīt bēgļus par grēkāžiem. ES dalībvalstīm ir svarīgi caur kolektīvu rīcību parādīt, ka Eiropa spēj efektīvi un principiālā veidā reaģēt uz bēgļu pārvietošanos, palīdzot ilgtermiņā stabilizēt bēgļu plūsmas caur stratēģisku ārēju iesaistīšanos - un tajā pašā laikā turpinot uzņemt bēgļus Eiropā."

UNHCR dokumentā "Labāka bēgļu aizsardzība ES un visā pasaulē" ir izklāstīts praktisks redzējums par to, kā šīs lietas varētu panākt gan ES, gan arī globālā līmenī. Galvenajos priekšlikumos ir iekļauti mērķēti pasākumi, lai risinātu iemeslus tam, kāpēc bēgļi dodas ceļā un turpina pārvietoties, plašākas drošas ieceļošanas iespējas bēgļiem, kuri vēlas nokļūt Eiropā, kā arī vienkāršota patvēruma sistēma, kas ļautu ātri un efektīvi identificēt, reģistrēt un apstrādāt ieceļotājus, tādā veidā lielā mērā palīdzot atjaunot sabiedrības uzticību.

"Šis ir īstais brīdis jaunam redzējumam par Eiropas iesaistīšanos globālās bēgļu krīzes risināšanā," teica Grandi, "izmantojot tās tolerances un atvērtības vēsturi, balstoties uz aizsardzības principiem, bet arī ar pragmatisku un praktisku pieeju. Vēsture ir pierādījusi, ka Eiropa ir spēcīgāka, kad tā pievēršas saviem izaicinājumiem kopīgi, un es esmu stingri pārliecināts, ka tas joprojām ir iespējams arī šodien."

Balstoties uz esošās Kopējās Eiropas patvēruma sistēmas (KEPS) elementiem un dažām no Eiropas Komisijas ieteiktajām reformām, UNHCR priekšlikumi radītu vienkāršotu patvēruma sistēmu, kas nodrošinātu piekļuvi teritorijai, reģistrētu un atbilstošā veidā uzņemtu ieceļotājus, sadalītu atbildību par patvēruma meklētājiem ES dalībvalstu vidū, kā arī nodrošinātu, ka visas dalībvalstis ir sagatavotas šī uzdevuma veikšanai. UNHCR ierosinātās reformas garantētu tiesības, uzlabotu drošības pārbaudi, atvieglotu efektīvu pārvaldību iedzīvotāju pārvietošanās jomā un, iespējams, varētu samazināt izmaksas.

Priekšlikumi ietver vienotu Eiropas reģistrācijas sistēmu, paātrinātas un vienkāršotas procedūras patvēruma noteikšanai, ģimeņu atkalapvienošanos kā prioritāti, vienotu pieeju darbā ar bērniem bez pavadoņa un nošķirtiem bērniem, sadales mehānismu no tām dalībvalstīm, kuras saskaras ar lielu ieceļotāju skaitu, kā arī efektīvu atgriešanas sistēmu uz izcelsmes valstīm tiem indivīdiem, kuriem nav nepieciešama aizsardzība.