Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Vaidere: ES 2017. gada budžets Latvijai ir izdevīgs

© F64

Šodien Eiropas Parlamentā (EP) pieņemtais 2017.gada Eiropas Savienības (ES) budžets Latvijai ir izdevīgs, pārliecināta EP deputāte Inese Vaidere.

Neskatoties uz to, ka pieņemtais budžets esot kompromiss, Vaidere gandarīta, ka ir izdevies panākt līdzekļu palielinājumu Latvijai svarīgās jomās, piemēram, papildu ārpuskārtas finansējumu 500 miljonu eiro apmērā piensaimniekiem.

Papildu 200 miljoni eiro nākamgad tiks atvēlēti pētniecības, inovāciju un izglītības programmām, piemēram, "Erasmus+", uzņēmējiem, tostarp MVU, kā arī Eiropas infrastruktūras projektiem. Tāpat papildu 500 miljoni eiro 2017.gada budžetā tiks rasti jauniešu nodarbinātības iniciatīvai.

Vaidere tomēr uzsvēra, ka nākamā gada budžetā atrastie papildu līdzekļi, ir tikai īstermiņa risinājums pieaugošajām vajadzībām. Līdz ar to viņa aicina gan uz esošo, gan nākamo plānošanas periodu skatīties plašākā kontekstā. "Turklāt, papildu līdzekļu palielināšana nedrīkst notikt uz kohēzijas un lauksaimniecības rēķina," piebilda politiķe.

Nākamā gada budžeta izdevumi sasniegs 157,9 miljardus eiro, kas ir par 1,7% vairāk, salīdzinot ar 2016.gada budžetu. Gandrīz puse jeb 74,9 miljardi eiro nākamgad tiks atvēlēti izaugsmei, nodarbinātībai un konkurencei. Kopējais finansējums lauksaimniekiem paredzētajām programmām nākamgad sasniegs 42,6 miljardus eiro. Migrācijai un drošībai tiks atvēlēti gandrīz seši miljardi eiro, kas ir par aptuveni 11,3 % vairāk nekā 2016. gadā. Savukārt Eiropas Stratēģiskajam Investīciju fondam nākamgad tiks atvēlēti 2,7 miljardi, kas ir par 25% vairāk nekā šogad.