Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Dombrovskis: Beidzot redzam ekonomisko izaugsmi visām 28 ES dalībvalstīm

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šogad mēs beidzot redzam ekonomisko izaugsmi visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, piektdien Rīgas konferences laikā pauda Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (V)

Viņš izteicās, ka ES ir novērojama uz izaugsmi vērsta ekonomiskā atgūšanās, tomēr šī atgūšanās arvien vēl ir ļoti pieticīga, uzsverot, ka tā ir jāpadara vairāk ilgtspējīga.

Dombrovskis sacīja, ka ekonomiskās izaugsmes jautājumi ir globālajā dienaskārtībā un ES dienaskārtībā.

EK viceprezidents arī uzsvēra, ka viens no problēmjautājumiem, kuram noteikti ir vajadzīgs pievērst uzmanību, ir nevienlīdzība, pieminot, ka jo sevišķi ar šo problēmu ir jācīnās Baltijas valstīs.

Arī "The Economist" apskatnieks un Austrumeiropas jautājumu eksperts Edvards Lūkass piekrita, ka patlaban ir novērojama ļoti pieticīga ekonomiskā izaugsme.

Viņš arī savā uzrunā izteicās, ka patlaban "politika pārtrumpo ekonomiku", norādot, ka pēdējā laika fiasko bijis Kanādas un ES brīvais tirdzniecības līgums. Lūkasa pārliecība gan ir tāda, ka ES obligāti ir jāvirzās uz priekšu attiecībā uz brīvo tirdzniecības līgumu parakstīšanu.

Pēc viņa domām, ekonomika kopumā ir jāpadara vairāk atvērta, vienojoties par vienoto digitālo tirgu. Tāpat viņš uzsvēra, ka arī eirozonu ir nepieciešams padarīt stiprāku.

Savukārt Izmiras Ekonomikas universitātes Politikas un starptautisko attiecību departamenta profesors Balkans Devlens izteicās, ka patlaban pasaulē vairs nestrādā tāda pagājušā gadsimta 90.gadu politika, kad pastāv vēlme atvērt brīvos tirgus, tomēr arī aizsardzības mehānismu realizēšana nav pareiza.

Diskusijas sākumā paneļa vadītāja, bijusī žurnāliste Džila Dohertija uzdeva publikai jautājumu, cik liels izaicinājums pasaules ekonomikai ir pretestība pret brīvajiem tirdzniecības līgumiem, un lielākā daļa - 82% - pauda, ka tas ir ļoti liels drauds.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā ir sācies drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference".