Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisjai nav bažu par Latvijas nākamā gada budžetu

© Scanpix

Ņemot vērā, ka Latvijai nav pieprasīti skaidrojumi par nākamā gada budžeta projektu, Eiropas Komisijai (EK) nav būtisku bažu par to, Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

EK otrdien pieprasīja "skaidrojumus" no septiņām eirozonas valstīm, tostarp Lietuvas, par to budžeta projektiem 2017.gadam, deputātiem atgādināja eirokomisārs. Viņš skaidroja, ka vēstules nosūtītas saistībā ar budžeta projektiem, kur varētu būt kādas problēmas, bet Latvija nav starp šīm valstīm, līdz ar to būtisku bažu neesot.

Eirokomisārs runāja arī par ekonomikas tendencēm Eiropā un Latvijā. Dombrovskis pauda, ka Eiropā turpinās pakāpeniska ekonomiskā izaugsme. Šis ir ceturtais izaugsmes gads, un tā ir ļoti pakāpeniska, tāpēc tiek strādāts, lai izaugsmi paātrinātu. Šī mērķa sasniegšanai noteiktas trīs prioritātes - investīciju veicināšana, strukturālās reformas valstu konkurētspējas uzlabošanai, kā arī atbildīga fiskālā politika.

Dombrovskis klāstīja, ka arī Latvijā ekonomiskā izaugsme turpinās, turklāt tās tempi pārsniedz vidējo rādītāju Eiropas Savienībā (ES). Novembra sākumā gaidāmas jaunās prognozes, tomēr arī tur Latvijas rādītāji varētu pārsniegt ES vidējos, piebilda eirokomisārs.

Kā ziņots, EK pauda bažas, ka Itālijas, Kipras un Somijas budžeta projekti neatbilst ES mērķa rādītājiem. Vēstules ar "skaidrojumu" pieprasījumiem nosūtītas arī Beļģijai, Lietuvai, Portugālei un Spānijai, kuru budžeta projektiem EK pievērsa uzmanību citu iemeslu dēļ.

Beļģijai un Portugālei, kuru budžeta projekti atbilst ES noteikumiem, vēstules nosūtītas tāpēc, ka EK radušās šaubas par šo valstu spēju tos īstenot. Lietuvai un Spānijai tiek pieprasīts "tuvākajās dienās" nosūtīt atjauninātus budžeta projektus, jo šajās valstīs tiek veidota jauna valdība.