Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Pirms četriem gadiem sākto parakstu vākšanu par Latvijas izstāšanos no ES atbalstījuši 2268 cilvēki

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Portālā "Manabalss.lv" pirms četriem gadiem ievietotajai iniciatīvai par Latvijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) atbalstu pauduši 2268 cilvēki.

Pēdējo piecu dienu laikā par iniciatīvu ir parakstījušies aptuveni 300 cilvēki, liecina informācija portālā.

Pēteris Mārtiņsons šo iniciatīvu portālā sāka 2012.gada martā, norādot, ka, iestājoties ES, Latvija ir atdevusi daļu savas suverenitātes, bet pretī saņēmusi ierobežojumus. Tāpat viņš minējis vairākus citus argumentus par sliktu Latvijas dalībai ES.

Vienlaikus gan iniciatīvas autors vērsis uzmanību, ka portālā nav iespējams vākt parakstus referenduma ierosināšanai, taču, savācot parakstus, jautājumu var nodot Saeimas rokās.

Pēc iniciatīvas autora domām, pat ja referendumā vairums nobalsotu par neizstāšanos, tas būtu signāls "lielajām valstīm", ka ar Latviju ir vairāk jārēķinās.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā pagājušajā nedēļā notiekošajā referendumā ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja "Brexit" jeb Lielbritānijas izstāšanās no ES atbalstītāji. Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku. Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informēja šīs valsts Vēlēšanu komisija.

Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.

Komentējot referenduma rezultātus un iespējamību Latvijā rīkot šādu referendumu, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka Latvijā iedzīvotāji novērtē ES sniegtās priekšrocības un ir vairāki argumenti, kas runā par labu Latvijai kā ES dalībvalstij.