Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES sola palīdzēt Turcijai

© F64

Eiropas Savienības (ES) līderi un Turcijas premjerministrs samitā svētdien, kā sagaidāms, parakstīs vienošanos, kurā Ankarai tiks piešķirti prāvi naudas līdzekļi, kā arī solīta tālāka virzība ceļā uz ES apmaiņā pret sadarbību migrācijas krīzes apturēšanas labā.

Izmisīgi cenšoties apturēt imigrantu plūsmu no Turcijas, kur apmetušies 2,2 miljoni Sīrijas bēgļu, ES apsolījusi Turcijai trīs miljardus eiro nepieciešamo soļu speršanai, lasāms samita gala secinājumu projektā, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā.

Turcijas premjerministram Ahmetam Davutoglu tiks piedāvāts decembrī atklāt jaunu sadaļu šobrīd iestigušajās sarunās par Turcijas iestāšanos ES, teikts projektā.

Tomēr, pastāvot bažām par cilvēktiesību situāciju Turcijā un tās lomu Sīrijas konfliktā, arī šonedēļ notikušo Krievijas bumbvedēja notriekšanu, ES valstis ir visai piesardzīgas savos centienos piedāvāt Turcijai pārāk lielu piekāpšanos bez atbilstošām garantijām.

Kā samita atklāšanas runā sacīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, kaut arī bloks ir gatavs palīdzēt, "pretī mēs sagaidām, ka nekavējoties un būtiski samazināsies neregulāro migrantu ierašanās Eiropā, un sagaidām, ka Turcija ar jauno valdību mums šajā lietā palīdzēs".

Viņš piebilda, ka Turcijai "jāievēro cilvēktiesības un mediju brīvība".

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels uzsvēra, ka ES nepiešķirs Turcijai "neaizpildītu čeku" un ka palīdzības pakete tiks sasaistīta ar to, kā Turcija ievēro savas saistības imigrācijas plūsmas samazināšanas labā.