Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP vēlas aktīvāku ES valstu rīcību bēgļu krīzes risināšanā

© Scanpix

Migrantu un bēgļu krīzes risināšanai nepieciešama aktīva Eiropas Savienības (ES) valstu rīcība, to otrdienas rītā debatējot par 23.septembrī notikušā Eiropadomes samita iznākumu, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Samitā ES valstu līderi vienojas par finansējuma palielināšanu, palīdzību ES ārējo robežu valstīm un kaimiņvalstīm, kā arī aģentūrām, kas nodarbojas ar Sīrijas bēgļu krīzi. Lielākā daļa EP deputātu atbalstīja Eiropas Komisijas (EK) izvirzītos priekšlikumus krīzes risināšanai.

Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks norādīja, ka simtiem tūkstošu bēgļu dodas uz Eiropu, jo "zina, ka mūsu kopiena ir visatvērtākā un tolerantākā". Viņš sacīja, ka mūsu kopējais pienākums ir palīdzēt bēgļiem, taču mūsu pienākums ir arī aizsargāt ES ārējās robežas. "Pirmais uzdevums pašlaik ir atjaunot kontroli pie ES arējām robežām, kas ir svarīgs priekšnoteikums efektīvai un drošai migrācijas politikai," sacīja Eiropadomes priekšsēdētājs.

"Mēs nevaram lūkoties tikai uz to, kas notiek iekšienē. Mums jārisina arī jautājumi, kas mūs skar Eiropas perifērijā. Turcijai un ES kopā jāiet šis ceļš. Mums jāsniedz palīdzība tiem nelaimīgajiem, kas ierodas pie mūsu krastiem," sacīja EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers, pateicoties EP par "zaļo gaismu taisnīgai bēgļu sadalīšanai", kas rāda dalībvalstīm priekšzīmi.

Savukārt lielākās EP grupas Eiropas Tautas partijas vadītājs Manfrēds Vēbers saistībā ar bēgļu krīzi norādīja, ka cilvēki migrācijas krīzes dēļ jūtas nedroši un mums viņiem jāpierāda, ka mēs varam piedāvāt atbildes. Viņš arī uzsvēra, ka "mums nav nepieciešamas jaunas idejas, bet gan esošo iedeju īstenošana". Tikmēr EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas priekšsēdētājs Džanni Pitella norādīja, ka negatīvisms nepalīdzēs atrisināt problēmas. "Mūri, egoisms, naids - viss šis negatīvisms parāda, ka mēs netiekam galā ar problēmām. Virzīsimies uz priekšu, lai neapdraudētu Eiropas nākotni," viņš aicināja.

Tikmēr Liberāļu un demokrātu alianses (ALDE) līderis, bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstats aicināja valdības rīkoties. "No sekām cieš nevis krievi vai amerikāņi, bet mēs. Dalībvalstu starpā valda trīs dažādi viedokļi un mēs neizrādām nekādas iniciatīvas Eiropas līmenī. Tas ir jāmaina," viņš aicināja.

Jau ziņots, ka ES līderi ārkārtas samitā 23.septembrī sprieda, kā risināt steidzamākās bēgļu vajadzības reģionā, tostarp par papildu miljarda eiro piešķiršanu ANO Bēgļu aģentūrai un finansējuma palielināšanu Pasaules Pārtikas programmai, lai palīdzētu Libānai, Jordānijai un Turcijai, kā arī par robežkontroles pastiprināšanu uz ES ārējām robežām. Migrācija būs viens no galvenajiem jautājumiem arī Eiropadomes 15.-16.oktobra sanāksmē.

Pēc Briselē notiekošās Eiropadomes ārkārtas sanāksmes Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem norādīja, ka ES līderi stratēģiskās sarunās ir panākuši zināmu progresu saistībā ar bēgļu krīzes risinājumu vidējā un īstermiņā. Pēc vairākas stundas ilgās sanāksmes Latvijas premjerministre pastāstīja, ka ES līderi pārrunājuši robežu stiprināšanas iespējas, kā arī sadarbību ar trešajām valstīm, tostarp atbalstu Libānai, Jordānijai, Sīrijai, kā arī Turcijai. Tāpat pārrunāts jautājums par maksājumiem dažādos fondos, tostarp pārtikas.

Vaicāta par Latvijas iesaisti fondu iemaksu veikšanā, premjerministre norādīja, ka tas tiks izvērtēts, jo Latvija "nepaliks malā". Vienlaikus viņa atzina, ka neto maksātājvalstis paudušas zināmu gatavību fondos iemaksāt desmitus un pat simts miljonus eiro. Attiecībā uz Latviju "tie nebūs miljoni", skaidroja valdības vadītāja.

Premjerministre arī atklāja, ka vislielākās diskusijas norisinājušās par reģistrācijas punktu izveidi tā sauktajās priekšposteņu valstīs. Atstāstot diskusijās pārrunāto, Straujuma norādīja, ka tika spriests par veidiem, kā nodalīt un reģistrēt bēgļus. "Cilvēki jau ir šeit iekšā, tas ir ļoti sarežģīti, jo viņiem bieži vien nav dokumentu," iepriekš komentēja premjerministre.