Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments apstiprina Junkera investīciju plānu

© Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto "Junkera investīciju plānu", kura mērķis ir veicināt dzīvotspējīgu ieguldījumu finansēšanu Eiropā.

EK priekšsēdētāja Žana-Kloda Junkera pērn novembrī prezentētais investīciju plāns paredz izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu. Šajā fondā pieci miljardi eiro kapitāla nāks no Eiropas Investīciju bankas, savukārt 16 miljardi eiro būs garantiju fonds. Garantiju fondam astoņus miljardus piešķirs no Eiropas Savienības (ES) budžeta. Iecerēts, ka sākotnējais ieguldījums ļaus piesaistīt vairāk nekā 300 miljardus eiro papildu investīcijās.

EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele aģentūru LETA informēja, ka likumdošanas sarunās ar ES Padomi EP izdevās pielāgot fonda finansēšanas struktūru, panākt ietekmi uz fonda vadītāju izraudzīšanos un nodrošināt vairāk demokrātiskās pārredzamības.

EP izdevās nosargāt vienu miljardu pētniecības un inovācijas programmas "Horizon 2020" un Eiropas infrastruktūras (Eiropas enerģētikas, transporta un digitālos tīklu) savienošanas instrumenta līdzekļu, ko bija plānots novirzīt ES garantijas finansējumam. Tagad no "Horizon 2020" un infrastruktūras savienošanas fonda "Junkera plāna" atbalstam paredzēti attiecīgi 2,2 miljardi un 2,8 miljardi eiro, kas ir par 500 miljoniem eiro mazāk, nekā sākotnēji rosināja EK. Trūkstošo miljardu eiro programmu finansēšanai izmaksās no 2014. un 2015.gadu budžetu neizlietotajiem līdzekļiem.

EP būs tiesības apstiprināt investīciju fonda izpilddirektora un izpilddirektora vietnieka amatu kandidātus.

Paredzēts, ka apstiprināto projektu saraksts būs publisks. Projektu atlases kritēriji un projektu mērķi būs jāpielāgo ES vispārīgajām prioritātēm.

EP deputāti noteikumus par fonda izveidi apstiprināja ar 464 balsīm par, 131 pret un 19 atturoties.

Kā liecina balsojuma rezultāti, no Latvijas EP deputātiem noteikumus par fonda izveidi apstiprināja Sandra Kalniete (V), Krišjānis Kariņš (V), Andrejs Mamikins (S), Artis Pabriks (V), kā arī Tatjana Ždanoka. Savukārt balsojumā nepiedalījās Iveta Grigule (ZZS), Inese Vaidere (V), kā arī Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Tagad noteikumi būs jāapstiprina arī ES Padomei. Regula, kas īsteno "Junkera plānu", stāsies spēkā jūlija sākumā. Plānots, ka fonds pilnībā darbosies jau septembrī.