Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Bērnu izmantošana tīmeklī pārceļas uz "Skype", "Bitcoin"

© F64

Augsto tehnoloģiju noziedznieki arvien biežāk pārdod bērnu pornogrāfijas tiešraides, izmantojot legālas tērzētavas un aplikācijas, tādas kā "Skype", kā arī tīmekļa valūtu "Bitcoin", otrdien pavēstīja Eiropols.

"Noziedznieki, kas tīmeklī ekspluatē bērnus, līdz ar tehnoloģisko attīstību kļūst arvien atjautīgāki un iegūst finansiāli," teikts Eiropola īpašajā ziņojumā par bērnu seksuālo izmantošanu tīmeklī.

Pētījumā, kuru Eiropola kibernoziegumu centrs EC3 veicis kopā ar Eiropas Savienības (ES) tieslietu sadarbības aģentūru "Eirojustu", sabiedriskajām organizācijām, kredītkaršu uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem "Google" un "Microsoft", attēlota biedējoša aina par arvien pieaugošo bērnu izmantošanu tīmeklī.

Izsekot bērnu izmantošanas tiešraižu straumēšanas tirdzniecībai legālās tīmekļa tērzētavās un video tērzētavu aplikācijās ir krietni grūtāk nekā tad, ja bērnu izmantošana tiek tirgota no kādas tīmekļa vietnes.

Noziedznieki mēdz vervēt bērnus no sociāli nelabvēlīgas vides vai arī pat paši savās ģimenēs, norāda Eiropols.

"Šie cilvēki piedāvā bērnus bezpajumtniekus vai arī paši savu ģimeņu bērnus, lai viņus kameras priekšā ES vai jaunattīstības valstīs par finansiālu atlīdzību izmantotu citi indivīdi," teikts ziņojumā.

Filipīnu policija nesen likvidējusi pedofilu grupējumu, kas straumēšanas pārraidēs izmantojis arī sešus gadus vecus bērnus.

Policija izglābusi 15 upurus - sešus līdz 15 gadus vecus bērnus -, arestējusi 29 cilvēkus, ieskaitot grupējuma dalībniekus, kā arī cilvēkus, kas 13 valstīs maksājuši par pārraižu skatīšanos.

Apzināti vēl 700 cilvēki, kas, iespējams, maksājuši par Filipīnās filmēto bērnu izmantošanas skatīšanos.

Ja noziedzīgajos darījumos tiek izmantota tīmekļa valūta "Bitcoin", pēdas noziedzniekiem sadzīt ir daudz grūtāk, nekā ja tiktu izmantotas kredītkartes.

Pērn izmeklētāji pirmo reizi saskārušies ar gadījumu, kad bērnu izmantošana pārdota tikai un vienīgi "Bitcoin" valūtā, teikts ziņojumā.