Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments apstiprina nākamā gada ES budžetu

© F64

Eiropas Savienības (ES) nākamā gada budžets pārvarējis pēdējo šķērsli, Eiropas Parlamentam (EP) tam sniedzot galīgo apstiprinājumu.

ES valstu valdības un EP vienošanos par nākamā gada bloka budžetu panāca pagājušajā otrdienā pēc tam, kad spēja nogludināt nesaskaņas dalībvalstu starpā.

Budžetu EP apstiprināja 443 deputāti, septiņi balsoja pret to, bet 50 no balsojuma atturējās.

ES valdības un EP iepriekš vienojās par nākamā gada budžetu 141,2 miljardu eiro apmērā.

Vienošanās arī paredz par 3,5 miljardiem eiro palielināt izdevumus 2014.gada budžetam, lai risinātu jautājumu ar nesamaksātajiem rēķiniem, kas, pēc Eiropas Savienības Padomes uzskatiem, sasnieguši vēl nepieredzētu apjomu.

Tāpat jaunajā ES budžetā atvēlēti astoņi miljardi eiro, lai palīdzētu uzsākt īstenot Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera prezentēto 315 miljardu eiro investīciju programmu, kas paredzēta bloka ekonomikas atdzīvināšanai.

Nevienprātība par bloka budžetu nav nekas neparasts, dalībvalstīm parasti cenšoties ierobežot izdevumus, bet EP deputātiem sliecoties uz dāsnākiem tēriņiem. Eiropā pieaugošā neapmierinātība ar Briseli arī palielināja spiedienu uz bloku.

Šogad situāciju sarežģījušas arī nesaskaņas par dalībvalstīm ES budžetā paredzēto iemaksu pārrēķināšanu, pēc kuras Lielbritānijai tika pieprasīti papildu 1,2 miljardi eiro.