Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienība gatavo jaunas sankcijas Krievijai

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē nolemts līdz ceturtdienai sagatavot sarakstu par personām un uzņēmumiem, kuri ir atbildīgi par situāciju Austrumukrainā un par Krimas aneksiju, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP/V).

Sarakstā iekļautajiem būs liegta ieceļošana ES un noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi.

Politiķis skaidroja, ka jaunās sankcijas aizliegs ES kompānijām veikt investīcijas Krimā.

Ņemot vērā, ka tiek kavēta neatkarīga starptautiska izmeklēšana Malaizijas lidsabiedrības katastrofas lietā, EK un Eiropas ārējām dienestam vienlaikus ir dots uzdevums sagatavot konkrētu priekšlikumu sarakstu par sankciju piemērošanu finanšu jomā, sadarbības militārās rūpniecības jomā, duālo tehnoloģiju jomā, augsto tehnoloģiju jomā, kas var skart, piemēram, naftas ieguves iekārtu iegādi un citas. Līdz 24.jūlijam šiem priekšlikumiem ir jābūt gataviem, un tad tie arī tiks sagatavoti izskatīšanai, piemēram, ES ārkārtas ārlietu padomē, skaidroja ministrs.

Kā norāda Rinkēvičs, Baltijas valstis aicināja noteikt Doņeckas un Luhanskas grupējumus par teroristiskām organizācijām. Tāds lēmums varētu tik pieņemts, jo bijuši tikai juridiski, ne politiski iebildumi.

Aizvadītājā sanāksmē daudz lielāka valstu grupa nekā iepriekš esot atbalstījusi ierosinājumu nerealizēt ar Krieviju noslēgtos militāros līgumus, stāstīja Rinkēvičs. Patlaban gan vienošanās šajā jautājumā neesot. Kompromisa variants varētu būt tāds, ka neviens jauns līgums netiek slēgts, skaidroja ministrs. Noskaņojums patlaban esot mainījies. Lai arī joprojām esot daudz diskusiju, taču esot redzams, ka ar katru mēnesi mainās to valstu uzskati, kas bija stipri tolerantākas pret notikumiem Ukrainā.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kurā notika diskusijas par aktuālo situāciju Ukrainā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

ES Ārlietu padomes un Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Vispārējo lietu padomi 2014.gada otrajā pusgadā vada ES Padomes prezidējošā valsts Itālija, savukārt Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone.