Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ukrainas premjers noraida Krievijas prasību pēc gāzes priekšapmaksas

© Scanpix/AFP

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks otrdien noraidījis Krievijas prasību, lai Kijeva samaksā Maskavai priekšapmaksā par jūnijā piegādājamo gāzi.

Jaceņuks vēstulē Eiropas Savienības (ES) līderiem paziņojis, ka "priekšapmaksas jautājums nevar figurēt sarunu dienaskārtībā" ar Krieviju.

Saskaņā ar Maskavas aprēķiniem Ukraina par Krievijas piegādāto gāzi šobrīd ir parādā 3,508 miljardus dolāru. Mēneša sākumā Maskava paziņoja, ka nesamaksātā parāda dēļ Krievija no jūnija pieprasīs no Ukrainas priekšapmaksu par gāzes piegādēm.

Ja Krievija pārtrauktu dabasgāzes piegādes Ukrainai, tas apdraudētu arī gāzes piegādes vismaz 18 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Krievijas gāzes gigants "Gazprom" ir sagatavojis Ukrainas enerģētikas kompānijai "Naftogaz Ukraini" pirmo priekšapmaksas rēķinu par gāzi 1,66 miljardu ASV dolāru apmērā.

Ukraina līdz šim atteikusies nokārtot savas saistības, šādi protestējot pret Maskavas lēmumu teju dubultot Kijevai noteikto maksu par dabasgāzi pēc prezidenta Viktora Janukoviča krišanas februārī.

Krievijas enerģētikas ministrs piektdien izrādīja daļēju piekāpšanos Kijevai, paziņojot, ka Maskava ir gatava vienoties par zemāku gāzes cenu, ja Ukraina izmantos Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības programmas naudu, lai atmaksātu 2,24 miljardus dolāru no parāda.

Bet Jaceņuks paziņoja, ka Ukraina ir vairāk ieinteresēta nodrošināt gāzes piegādes no citām Eiropas valstīm un vēlas piesaistīt Rietumu investīcijas novecojušā gāzes transportēšanas tīkla atjaunošanai.

Jaceņuks arī paziņoja, ka gadījumā, ja Krievija atteiksies atrisināt šīs domstarpības, Ukraina iesniegs pret Krieviju sūdzību Eiropas arbitrāžas tiesā Stokholmā.