Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Cīņā pret pārtikas izšķiešanu ES apsver mainīt "ieteicams līdz" marķējumu uz pārtikas precēm

© F64

Vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis pirmdien ierosinājušas mainīt "ieteicams līdz" marķējumu uz pārtikas precēm, uzskatot, ka tas noved pie miljoniem tonnu pārtikas izšķiešanas.

Priekšlikumā, kuru apsprieda ES lauksaimniecības ministri, apgalvots, ka šāda norāde ir nepiemērota tādām precēm kā rīsi, makaroni vai kafija.

Šādi pārtikas produkti var tikt uzglabāti ilgāk, nenodarot nekādu ļaunumu, norādīts dokumentā, uzsverot, ka "ieteicams līdz" sistēma "izraisa nevajadzīgu pārtikas izšķiešanu".

"Ieteicams līdz" norāda datumu, līdz kuram pārtikas prece saglabā paredzēto kvalitāti, bet preci joprojām var droši lietot arī pēc norādītā termiņa.

"Samazināt pārtikas zudumu un izšķiešanu (..) ir augsta prioritāte daudzām Eiropas valstīm," norādīts dokumentā. Tajā aplēsts, ka Eiropā ik gadu tiek izšķiesti 89 miljoni tonnu pārtikas.

"Šai etiķetei nav nekādas saistības ar veselību, vairāk ar kvalitāti, ko, es domāju, patērētāji var novērtēt paši," norādīja Nīderlandes ārlietu ministre, piebilstot, ka bažas par pārtikas resursiem aug līdz ar iedzīvotāju skaita pieaugumu.

Minētās izmaiņas atbalsta Nīderlande, Austrija, Vācija, Dānija, Luksemburga un Šveice, šādi vēloties samazināt pārtikas izšķiešanu, vienlaikus saglabājot augstus pārtikas drošības standartus.

Pasaules Bankas dati liecina, ka aptuveni 35% pārtikas galu galā tiek izmesti atkritumos. Galvenokārt tas notiek pasaules attīstītākajās valstīs.