Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

"Troņa spēļu" jaunā sezona

© F64

Iepriekšējās sezonas atstāstījums. Kādā valstī, kur gara ziema, par varu cīnās divi klani – «oligarhi» (saukti arī par Trīs A) un «sorosīti». Valdību vada sorosīti, un par premjeru ir iecelts to ieliktenis D. Sorosīti kontrolē arī ietekmes kanālus, spēka struktūras, tos atbalsta daudzi viedokļu līderi. Savukārt visās nelaimēs, kas notiek valstī, tiek vainoti Trīs A. Galmā ir viens no viņiem ar ietekmīgu karadraudzi, un arī pārējie divi A ir gatavi atgriezties pie varas. Lai pilnībā notīrītu laukumu, tiek gatavota operācija Rīkojums nr.2.

Šīs operācijas ietvaros, izmantojot savu ietekmi spēka struktūrās, trīs gadus tiek noklausīts jaunākais, politiskajā cīņā mazāk pieredzējušais, mazāk intelektuālais, bet runīgākais no visiem A, cerot, ka gan jau viņš kaut ko samuldēs. Trijos gados tomēr neko tādu, lai viņu un viņa domubiedrus nekavējoties bez ierunām varētu iemest Tauerā, viņš nesarunā, bet te parādās jauna izdevība. Karalis, kuram valstī ir tikai simboliska vara un kuru reizi četros gados pārvēlē pats galms, ir vāja rakstura dakteris, kuram dziļi zemapziņā ir iespiedies kādreiz bērnībā mammas sacītais - vīrs ir ģimenes galva, bet sieva kakls, kas to groza. Inaugurācijas ceremonijas laikā sorosītu klana rakstu mācītāji pakļauj jauno karali apkaunojošam publiskam pazemojumam, un viņš jūtas morāli salauzts. Laiku pa laikam, vientuļi klīzdams pa pili, viņš sev skaļi balsī uzdod jautājumu - kas es esmu? Galms sliecas viņu nepārvēlēt, un šo kombināciju - viņa rakstura vājumu plus reālu iespēju zaudēt varas scepteri - cer izmantot sorosīti, lai tiktu vaļā no AAA uz visiem laikiem. Ap karali izveidojas jaunu, enerģisku cilvēku grupējums, kurš iepazinis to augļu garšu, kuru dod atrašanās varas tuvumā. Viņi alkst pēc reālas varas. Karalim tiek parādīti slepus ierakstītie AA sarunu fragmenti, kuros viņi necienīgi izrunājas par karali Z un plāno viņu nomainīt pret citu. Karalim ir iespēja atlaist galmu un iniciēt jaunas vēlēšanas. Apkārtējo galminieku un sievas sakūdīts, karalis Z izdod rīkojumu nr. 2, kuru pamato ar nepieciešamību atbrīvot pili no «oligarhiem» un to atbalstītājiem. Galms tautā ir hroniski nepopulārs, tāpēc tauta karaļa rīkojumu uzņem ar gavilēm, organizē jaunas galma vēlēšanas un krastmalā rīko oligarhu bēres ar salmu leļļu dedzināšanu. Titri, uzraksts - filmas beigas.

Šīs sezonas pirmo sēriju atstāstījums. Pagājuši daudzi gadi. Nomainījušies karaļi un galmi. Dzīve valstī nav būtiski mainījusies. Tauta joprojām kurn, un galms ir tikpat nepopulārs kā vienmēr. No trijiem A divi uz ekrāna vairs neparādās un tikai retumis tiek pieminēti kādās maznozīmīgās epizodēs. Taču viens A joprojām ir zirgā, un premjers ir no viņa klana. Arī karalis ir it kā no viņa klana, bet raksturā tikpat «noturīgs», cik agrākais karalis Z. Sorosītu klans, kurš pēc rīkojuma nr. 2 un oligarhu kapu svētkiem bija ieguvis absolūto varu, šo varu savstarpējo intrigu un neprasmīgu darbību rezultātā ir pamazām izsējis, un viņiem nākamā gada galma vēlēšanās draud pilnīga aizslaucīšana vēstures mēslainē. Ko darīt? Sorosītiem ir liela ietekme pie rakstu mācītājiem un farizejiem, kuru jājamzirdziņš ir manipulācijas ar sabiedrisko domu. Tiek no jauna izvilkti senie sarunu ieraksti, atlasītas divdomīgākās vietas un šīs sarunas publicētas. Pa visiem ietekmes kanāliem tiek izteikti aicinājumi sacelties pret oligarhu varu, kas ir vainīgi pie nepietiekamā veselības aprūpes finansējuma un citām ķibelēm. Pierādījums šai varai ir viena A piedalīšanās vienkāršās tautas mūzikas (šlāgeru) koncertā. Tautai tiek izplatīta ziņa, ka pilna laime iestāsies tikai tad, kad neviens no A vairs nekad netiks ne uz vienas skatuves. Kārtējās sērijas beigas.

Politisko seriālu cienītājiem ir sagādāta kārtējā dāvana. Ja līdz šim šķita, ka nākamā gada vēlēšanas aizritēs visai miegainā atmosfērā, tad tagad redzams, ka šī šķietamība bijusi mānīga. Šobrīd sorosītu klanam ir izdevies uzdzīt vilni un viņu perspektīvas ilgtermiņā izskatās labākas. Kāpēc? Tāpēc, ka sorosītiem ir izdevies atrast un tautai parādīt mērķi. Pilna laime iestāsies, kad no skatuves tiks aizvākts palikušais A. Kamēr viņš pa priekšu rēgojās, tikmēr ziema nebeigsies un krānā ūdens neparādīsies. Lai cik primitīvs šis mērķis neliktos, tas tomēr ir kaut kāds mērķis, jo pretējai nometnei nav pat tāda. Tāpēc tas ir steigšus jāatrod. Daudz laika vairs nav.