Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Ja nav kazai piena, tad nav!

© F64

Tas, ka mēnesis ekonomikas ministra atrašanai jau par apsmieklu kļuvušajai Vienotībai ir smags pārbaudījums, bija skaidrs. Bet neviens neprognozēja, ka ar Vienotību ir tik traki, ka tā vispār nespēs vienoties par citu ministru Arvila Ašeradena vietā. Un kur nu vēl Solvitas Āboltiņas izslēgšanu no partijas brīdi pirms viņas aiziešanas, kura esot pinusi intrigas un diskreditējusi ministra meklēšanu!

Āboltiņa vēl pirms aiziešanas, kas ilgtermiņā būtībā ir aizgājināšana, izpostītajā Vienotībā pamanījās atstāt savu firmas zīmi, kā slavenajā krievu krimiķī Tikšanās vietu mainīt nedrīkst - bandītu uzzīmētu melno kaķi uz sienas jeb Slapjo bandītu atgriezto ūdens krānu pēc māju laupīšanas seriālā Viens pats mājās.

Lai arī starp ekonomikas ministru kandidātiem neoficiāli tika minētas divas dāmas, Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, reālākais pretendents tomēr bija Rīgas domnieks un kampaņas līderis Vilnis Ķirsis, kurš bijis arī Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs. Kur vēl sarkanāku lupatu Āboltiņai! Nekāds «šur vai Ķirsis, tur vai Ķirsis»! Lai sēž domes opozīcijā, bet ne par ekonomikas ministru! Visupirms jau viņš sākotnēji bija zatlerists, un tieši ar Valda Zatlera rīkojumu un Saeimas ārkārtas vēlēšanām sākās Vienotības ietekmes straujš kritums. Jo vairāk - 2014. gada vēlēšanās Ķirsis bija viens no individuālajiem kampaņotājiem, kuru dēļ Vienotība zaudēja valsts budžeta finansējumu! Individuālo kampaņotāju bariņā bija arī Jānis Junkurs, kurš Kurzemes apgabalā atstāja aiz borta Āboltiņu. Ar mandāta dabūšanu, izēdot Junkuru, Āboltiņa jau iebetonēja stabilus savas politiskās karjeras beigu pamatus.

Lai uzpūstu uguni jau tā gruzdošajām ķildām, kandidātu vidū pēkšņi parādījās vēl viens - Daugavpils domnieks, bijušais Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, kurš ir Latgales partijas biedrs un jūtami attālinājies no Vienotības. Interesanti, ka viņa kandidatūru virzīja no frakcijas izslēgtais Dzintars Zaķis un arī Anrijs Matīss, kurš pēc Ašeradena paziņojuma par ministra amata atstāšanu izstājās no Vienotības! Nu gan divi virzītāji! Skatam vēl tika pievilks Aldis Adamovičs, lai iniciatīvu varētu noformēt kā Latgales deputātu pozīciju.

Un, gluži kā krimiķos, vakarā, kad valde lemj par ekonomikas ministru, Āboltiņa, gādājot alibi, mierīgi dodas uz koncertu, bet nākamajā rītā jau ieslīd upura kurpēs, stāstot, cik ciniski partija rīkojusies un kā viņu tas sāpinājis. Ja Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka un bijušā valdes vadītāja kandidāta Eduarda Smiltēna priekšlikumu par Āboltiņas atstādināšanu no frakcijas vadības izglītības ministrs un Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurksi nodēvēja par dunci mugurā aizejošajai Āboltiņai, tad kā dēvēt Ašeradena rosināto valdes lēmumu? Šāviens mugurā? Vai nonāvēšana pašaizsargājoties? Vai aiz neuzmanības un dusmu uzplūdā?

Abu rīcību vadījis revanšisms, tādējādi saprotamas ir koalīcijas partneru, tostarp premjera Māra Kučinska, bažas par Vienotību kā prognozējamu koalīcijas partneri. Ašeradenu premjers gribēja nomarinēt ministra amatā vismaz līdz budžeta pieņemšanai Saeimā. Katalizējot Vienotības sairšanas procesu, nekas vairs nav prognozējams, turklāt Āboltiņa negrasās uz karstām pēdām pēc izslēgšanas no partijas nolikt arī deputātes mandātu. Kaut kad līdz gada beigām... Bet budžetā ir pietiekami daudz šauro vietu, kurām iziet cauri neorganizētā pūlī, turklāt ar revanšismu pārņemtiem cilvēkiem, varētu būt grūti. Vēl jau strīdi var parādīties arī attieksmē pret Vienotības frakcijas vadītāju, kam valde virzījusi Hosamu Abu Meri, bet kurš vēl jāatbalsta frakcijas deputātiem, tostarp partijā neesošajiem. Radīt tik lielu haosu vienā partijā, frakcijā līdz šim nav izdevies nevienai partijai! Kāda gan tur vairs frakcija, kurā no 22 deputātiem partijas biedri ir tikai 10.

Ašeradens spriež, ka, lai pilnvērtīgi vadītu partiju pirms vēlēšanām un vienlaikus ministrētu, varētu vairāk pienākumu ministrijā uzticēt parlamentārajam sekretāram. Šo amatu pēc Ķirša aiziešanas uz Rīgas domi ieņem Jānis Upenieks, kura politiskā karjera stipri līdzinās Ķirša - arī bijušais zatlerists un šajā Saeimā no Vienotības arī iekļuvis ar spēcīgas individuālās kampaņas palīdzību. Ka nesanāk tāda pati divvaldība, kāda, kā atzina Ašeradens, bijusi ar partijas vadību pirms Āboltiņas izslēgšanas! Bet ko tīrīt EM ir, sākot jau ar obligātā iepirkuma komponentes zampu, jātiek galā ar Lattelecom un LMT (ne)apvienošanu, Liepājas metalurga potenciālo atdzīvināšanu u.c.