Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pašvaldību izvēlēties vieglāk

© F64

Par ko balsot? Šāds ir jautājums, kas pēdējo mēnešu laikā tiek ļoti bieži uzdots, satiekoties paziņām un draugiem, apspriežoties ģimenes locekļu vidū un diskutējot virtuālajā vidē.

Pašvaldību vēlēšanas nav Saeimas vēlēšanas - visbiežāk katrs no vēlētājiem ir vietvaras lēmumus «izjutis uz savas ādas» - maksājot nekustamā īpašuma nodokli un saņemot atlaides šajos maksājumos, vērojot vides, mācību iestāžu ēku sakoptību savā pilsētā vai ciemā, novērtējot sociālo palīdzību un sabiedriskā transporta ērtību vai vērojot Pašvaldību policijas darbu. Vēl vairāk - Latvijā vairs nav milzīgu pašvaldību, daudzviet savu pagastveci pazīst personīgi, satiekot uz ielas, un ļoti labi zinot, uz kādiem darbiem kurš ir spējīgs.

Latvijas lielajās pilsētās situācija nav tik vienkārša - šo pilsētu domju priekšsēdētāji ir nacionālā līmeņa politiķi, un politisko spēku līdzsvars lielajās pilsētās ietekmē arī lielo politisko «bildi». Tāpēc vēlētājam ir iespēja arī šajās vēlēšanās atstāt dažu labu lielpartiju bez pārstāvniecības vietējā varā, būtiski samazinot tās ietekmi «lielajā» politikā. Bet - pašvaldību vēlēšanās nav jāspēlē politiskais šahs, bet jānovērtē darbi. Ja vēlētāju apmierina līdzšinējais vietējās varas darbs, tad jēdzieniem «aizsēdējušies» un «gāžam kādu» nav nekādas nozīmes. Pārmaiņām vietvaras izvēlē ir pamats tikai tad, ja jūs gluži personiski pilnībā neapmierina vietējās pašvaldības paveiktais, ja jūs redzat, ka jūsu samaksāto nodokļu izlietojums pilsētas un tās iedzīvotāju labā nav bijis pamatots, tas ir slikti ietekmējis jūsu dzīves vidi un apstākļus.

Ar solījumu grābekli jau arī šajās vēlēšanās censoņi, par kuru darbspējām un godaprātu, bet vēl mazāk par izpratni, kas tad ir pašvaldība un ar ko tā nodarbojas, nav nekādas pārliecības, grib sagrābt vēlētāju balsis. Tie sola «cīņu ar korupciju, visus atlaist un ko vēl tik ne, bet pozitīvas programmas - ko tie sola paveikt ja ne labāk, tad citādāk - tiem nav. «Nekāpt uz grābekļa», vēsta tautas gudrība, šajā gadījumā - uz tukšu solījumu grābekļa - būtu svarīgākais vēlētāju uzdevums.