Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Ministrija skaidro, kādēļ vairākās Lielbritānijas pilsētās nebūs vēlēšanu iecirkņi

© F64 Photo Agency

Jau iepriekš ziņojām, ka 13. Saeimas vēlešanās, kas notiek 6. oktobrī, Lielbritānijā šogad nebūs vēlēšanu iecirkņa Bostonas pilsētā, kura dzīvo liels skaits tautiešu, vēsta LNT "90 sekundes". Savukārt portāls "Rīta Kafija" ziņo, ka vēlēšanas iecirkņi nebūt arī tādās lielās pilsētās kā Liverpūlē un Birmingemā, valsts nepalīdz finansēt telpu īri, aprīkojuma izmaksas, viesnīcas, ēdināšanu.

Ārlietu ministrija (ĀM) sniegusi skaidrojumu, norādot, ka pilsētās, kurās nebūs vēlēšanu iecirkņi, nav izpildītas nepieciešamās prasības.

Vēlēšanu iecirkņa izveide iespējama tikai tad, ja var tikt nodrošināta iecirkņa komisijas izveide no vismaz trīs Latvijas pilsoņiem, kuri apliecina, ka iecelšanas gadījumā komisijas locekļa pienākumus pildīs atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) instrukcijām, lēmumiem, rīkojumiem un citiem spēkā esošiem normatīvajiem aktiem. Tāpat iecirkņiem jādarbojas atbilstošās telpās, kuru prasības nosaka Saeimas vēlēšanu likums un citi normatīvie akti.

Bostonas un Liverpūles tautiešiem nebija iespēja atsaukties aicinājumam izveidot iecirkņus. Birmingema CVK noteiktajā termiņa neapstiprināja iecirkņa organizēšanu, tomēr šobrīd tiek meklēts risinājums iecirkņa izveidei

Tādēļ iecirkņu izveide apliecinot ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu gatavību pašiem iesaistīties vēlēšanu organizēšanā. Šī gada februārī - aprīlī Latvijas vēstniecības aktīvi uzrunāja diasporas organizācijas, aicinot sniegt priekšlikumus par vēlēšanu iecirkņu izveidi saskaņā ar minētajiem kritērijiem.

Pamatojoties uz Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, goda konsulātu un diasporas pārstāvju sniegtajiem priekšlikumiem, CVK 2018. gada 14. maijā pieņēma lēmumu izveidot 115 vēlēšanu iecirkņus ārzemēs, kas ir par 17 iecirkņiem vairāk nekā 2014. gadā, kad tika izveidoti 98 vēlēšanu iecirkņi. Pateicoties Apvienotajā Karalistē dzīvojošo tautiešu iniciatīvai, CVK jau lēmusi par 15 iecirkņu izveidi šai valstī. Bostonas un Liverpūles tautiešiem diemžēl nebija iespēja atsaukties aicinājumam izveidot iecirkņus. Birmingema CVK noteiktajā termiņa neapstiprināja iecirkņa organizēšanu, tomēr šobrīd tiek meklēts risinājums iecirkņa izveidei.

Kā iepriekš ziņots, Bostonā šoreiz nobalsot nebūs iespējams. Tur divas iepriekšējās reizes vēlēšanu iecirkņus bija veidojis Bostonas latviešu kopienas vadītājs. Ņemot vērā negatīvo pieredzi ar CVK un pat finansiālos zaudējumus, šoreiz pieņemts lēmums iecirkni neorganizēt.

"Šoreiz [vēlēšanu iecirkņa] nebūs, jo ir ļoti grūti noorganizēt. Patiešām ir lieli papīru darbi, lai dabūtu finanses organizēšanai, īres maksas, ir daudz papīru jāpilda. No sākuma es ieguldu savu naudu, un tikai tad man no Latvijas atskaita naudu. Pēdējo reizi es šo naudu gaidīju mēnesi. Absurdā situācija ir tieši tā, ka par ēdināšanu iecirkņa darbiniekiem bija iedoti 5 eiro uz dienu, bet es pats personīgi nopirku visu ēdienu. Mēs no valsts dabūjām, ja nemaldos, 25 latus, bet iztērēju 100 mārciņas," stāsta latviešu kopienas Bostonā aktīvists Ziedonis Barbaks.