Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Asads: Krievija nenosaka visas lietas Sīrijā

© AFP/Scanpix

Krievija nav visu lietu noteicēja Sīrijā, intervijā britu laikrakstam "Mail on Sunday" sacīja Sīrijas prezidents Bašars al Asads, uzsverot, ka viņa valdība darbojas neatkarīgi no sabiedrotajiem Krievijas un Irānas.

Mums ar Krieviju ir bijušas labas attiecības vairāk nekā sešas desmitgades, teju septiņas desmitgades. Mūsu attiecībās viņi nekad nav centušies diktēt, pat ja ir bijušas atšķirības.

ASV un Lielbritānijas militāros soļus Sīrijā Asads svētdien publicētajā intervijā raksturoja kā koloniālus, vienlaikus paužot uzslavas Krievijai.

"Mums ar Krieviju ir bijušas labas attiecības vairāk nekā sešas desmitgades, teju septiņas desmitgades. Mūsu attiecībās viņi nekad nav centušies diktēt, pat ja ir bijušas atšķirības," norādīja prezidents.

Viņš atzina, ka septiņus gadus ilgstošā konflikta gaitā viņa valdībai bijušas domstarpības ar Krieviju un Irānu.

"Tas ir ļoti dabiski, bet galu galā vienīgais lēmums par to, kas Sīrijā notiek un kas notiks, ir Sīrijas lēmums," uzsvēra Asads.

Prezidents kritizēja ASV un Lielbritānijas iejaukšanos, sakot, ka tādējādi tiek "pārkāpta Sīrijas suverenitāte".

"Tā ir koloniāla politika - tā mēs to redzam, un tas nav nekas jauns."

Asads "Mail on Sunday" arī norādīja, ka viņa valsts pārtraukusi dalīties ar Eiropas valstīm ar izlūkinformāciju.

"Viņi grib apmainīties ar informāciju, kaut arī viņu valdības politiski ir pret mums. Kad jūs būsiet veikuši izmaiņas savā politikā, mēs esam gatavi," sacīja Asads.

Kā norāda "Mail on Sunday", šī ir pirmā intervija, ko Asads sniedzis britu žurnālistiem kopš 2015.gada. Intervija pilnā apjomā publicēta arī Sīrijas ziņu aģentūras SANA tīmekļa vietnē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.