Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

13. Saeimas vēlēšanas: zināms, cik maksās politikās reklāmas un, kur tās redzēsim

© F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šoreiz saņēmis vairāk reklāmas pakalpojumu sniedzēju izcenojumu nekā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām. No saņemtajiem izcenojumiem redzams, ka politiskās reklāmas savos īpašumos vēlas izvietot arī politiķi, viņu radinieki un pašvaldības.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms 13.Saeimas vēlēšanām ir laiks no 9.jūnija līdz 6.oktobrim. Elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, preses izdevumiem un reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā vai publiskās vietās priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumi bija jāiesniedz līdz 9.maijam.

Preses izdevumiem un reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā vai publiskās vietās minētie izcenojumi bija jānosūta KNAB, savukārt elektroniskiem plašsaziņas līdzekļiem izcenojumi bija jānosūta Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei.

KNAB aģentūrai LETA skaidroja, ka birojs šoreiz saņēmis vairāk reklāmas pakalpojumu sniedzēju pieteikumus nekā pirms iepriekšējām parlamenta vēlēšanām. Īpaši pieaudzis esot vides reklāmas pakalpojumu sniedzēju skaits, ko piedāvā fiziskas personas.

Reklāmas cenu dinamiku, salīdzinot ar citām vēlēšanām, KNAB gan nav vērtējis.

Desmit eiro vērtu līgumu ar paša pārstāvēto Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) plāno noslēgt satiksmes ministrs Uldis Augulis. Ministrs no jūnija līdz oktobrim plāno izvietot reklāmas plakātu sev piederošajā īpašumā "Auguļi" Dobeles novadā

KNAB informācija liecina, ka izcenojumus iesnieguši 57 preses izdevumu un to elektronisko versiju īpašnieki. Reklāmas gatavi izvietot daudzi reģionālie preses izdevumi, arī krievvalodīgajai auditorijai paredzēti izdevumi. Tāpat izcenojumus iesūtījuši astroloģijas entuziastiem, sievietēm, biznesmeņiem un rokdarbniekiem paredzēti izdevumi.

Piemēram, Daugavpils laikrakstā "Naš gorod" 1000 zīmju liels reklāmas raksts maksātu 20 eiro. Savukārt reklāmas laukuma cenas žurnālā "Ieva" svārstās no pārsimts eiro līdz 2680 eiro.

Izcenojumus iesūtījuši 255 vides reklāmas izvietotāji, starp kuriem daudzi ir privātpersonas, uzņēmēji vai Latvijā zināmas vides reklāmas kompānijas.

Vides reklāmas gatavas izvietot arī vairākas novada pašvaldības. Republikas nozīmes pilsētas gan nekādus izcenojumus nav iesūtījušas. Aģitācijas materiālus varētu izvietot Ilūkstes, Salaspils, Ikšķiles, Ventspils, Rēzeknes, Aizkraukles, Varakļānu, Limbažu un Salacgrīvas novada pašvaldības. Piemēram, Salacgrīvas novada dome nav noteikusi nodevu par reklāmas izvietošanu publiskās vietās attiecībā uz aģitācijas materiāliem. Savukārt Ilūkstes novada dome par aģitācijas materiālu izvietošanu vēlas iekasēt 70 eiro.

Desmit eiro vērtu līgumu ar paša pārstāvēto Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) plāno noslēgt satiksmes ministrs Uldis Augulis. Ministrs no jūnija līdz oktobrim plāno izvietot reklāmas plakātu sev piederošajā īpašumā "Auguļi" Dobeles novadā.

Reklāmu uz savas automašīnas un īpašumā Dagdas novadā gatavs izvietot arī Saeimas deputāts Juris Viļums (LRA). Viņš par šādu pakalpojumu prasīšot tikai vienu eiro mēnesī. Viļuma partijas biedre Inga Bite Salaspils pusē savā nekustamajā īpašumā reklāmu gatava izvietot par pieciem eiro mēnesī. Abi gan nav norādījuši, kuras partijas reklāmu gribētu izvietot.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka vairāki vides reklāmas izvietotāji ir radinieki pašreizējiem politiķiem.

Tāpat vairākas zemnieku saimniecības plāno noslēgt līgumus ar ZZS par reklāmas izvietošanu. ZZS gatava ar reklāmu izvietošanu atbalstīt arī vairāki šī politiskā spēka radinieki, kuri par pakalpojumu prasīšot simboliskas summas. ZZS plakātu savā prakses vietā plāno izvietot arī kāda ģimenes ārste.

Uz sev piederošajiem nekustamajiem īpašumiem Rīgā un Siguldā politiskās reklāmas bez maksas varot izvietot arī Latvijas un Baltijas Dermatovenerologu asociācijas prezidents, bijušais Saeimas deputāts Andris Rubins.

Uzņēmums "Pilsētas līnijas" atbilstoši līgumiem par reklāmas vietu nomu ar tādiem zināmiem pasažieru pārvadātājiem kā, piemēram, "Rīgas satiksme" un "Liepājas autobusu parks" ir noteicis nomas maksu aģitācijai uz sabiedriskā transporta ārējām virsmām un salonos Rīgā un citviet Latvijā. Tā, piemēram, Rīgas zemās grīdas tramvaja noformējums 150 kvadrātmetru platībā izmaksātu 2880 eiro mēnesī, bet Rīgas autobusu noformējums līdz 40 kvadrātmetriem izmaksātu 1050 eiro mēnesī. 1000 piekariņu/skrejlapu izvietošana galvaspilsētas transportā izmaksātu 645 eiro.

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus KNAB iesnieguši arī aptuveni 30 interneta portālu īpašnieki.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.