Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Deputāti tomēr vēlas paplašināt kontroli par FKTK

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Par spīti premjerministra paustajam aicinājumam pārlieku nepolitizēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes veidošanas procesu, koalīcijas partneri tomēr vēlas saglabāt teikšanu tajā.

Saskaņā ar spēkā esošo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likuma redakciju Saeima apstiprina vien divus no pieciem padomes locekļiem - komisijas priekšsēdētāju un viņa vietnieku. Pārējos trīs, saskaņojot viņu kandidatūras ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru, amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs. Atverot FKTK likumu, ar vēlmi ierobežot FKTK priekšsēdētāja amata termiņu skaitu vienai personai, politiķi sāka plānot, kā likumā nostiprināt teikšanu arī par atlikušo trīs padomes locekļu iecelšanu amatā.

Uz šo ieceri reaģēja premjerministrs Māris Kučinskis, kurš sagatavotās izmaiņas nodēvēja par «stipri nesagatavotām un bīstamām». Jautājums pārrunāts valdošajā koalīcijā, un premjeram šķiet, ka viņa ierosinājumam būs atbalsts, par ko gan īsti drošs viņš nevarot būt, jo Latvijas politikā pirms vēlēšanām sācies tas laiks, kad īsti vairs nevar prognozēt neviena politiskā procesa iznākumu.

Šķiet, premjeram būs bijusi taisnība, jo Zaļo un zemnieku savienības partneri koalīcijā tomēr cenšas panākt, lai FKTK padomes visu sastāvu apstiprinātu Saeima.

Nacionālo apvienību pārstāvošais Imants Parādnieks pastāstīja, ka pēc premjera teiktā par likumprojektu atbildīgā Saeimas komisija tā virzību apstādinājusi, lai pārrunātu radušos situāciju, taču bažām par FKTK padomes pārlieku politizāciju neesot pamata.

I. Parādnieks skaidroja, ka jau ir iesniegts priekšlikums, kas visu atrisina. Proti, lai virzītu padomes locekļus, par to kandidatūrām jāvienojas ne tikai finanšu ministram un Latvijas Bankas vadītājam, bet arī FKTK priekšsēdētājam. Politiķis ir pārliecināts - ja šīs amatpersonas spēs vienoties par kandidatūrām, tad nav ne mazākā iemesla uzskatīt, ka politiķi šim viedoklim neuzticēsies. Savukārt, ja kāds tomēr balsos pret, tad viņu par šādu lēmumu varēšot pamatīgi iztaujāt.

Līdzīgu viedokli pauž arī Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri. Vienotība gan nākusi klajā arī ar jaunu likuma papildinājumu. Pašlaik FKTK padomē strādā arī departamentu vadītāji, bet Vienotībai tas šķiet nepareizi, jo rodas situācija, kurā darba veicēji paši kontrolē savu veikumu.

Pagaidām gan nav zināms, kad likumprojekts turpinās savu virzību. Likuma izmaiņu anotācijā uzsvērts, ka pilnvaru maksimālā termiņa noteikšana un papildinātā padomes locekļu iecelšanas kārtība nepieciešama FKTK likuma normu harmonizēšanai ar citiem likumiem, kas paredz ierobežojumus pilnvaru termiņiem un iecelšanas kārtību nozīmīgos vadošos amatos.

Kā ziņots, Saeima 22. martā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā par Latvijas Banku, kas paredz noteikt pilnvaru termiņu ierobežojumu centrālās bankas vadītājam, kā arī iespēju apturēt viņa pilnvaras uz kriminālprocesa laiku.